De revival van de tulpenvaas

Van vroeger naar nu

Niet alle bloemsoorten hebben een eigen vaas. Maar wel de tulp. Waarom eigenlijk? In de zeventiende eeuw startte Mary Stuart de trend om verse bloemen in huis te halen. In Delft bestelde zij pagode-achtige vazen - van soms wel anderhalve meter hoog – die als centerpiece op tafel werden geplaatst. Twee daarvan kun je in het Rijksmuseum bewonderen. Deze tulpenvazen doen voor ons niet onder als museumstuk.

Revival van de tulpenvaas Mooiwatbloemendoen.nl

Hedendaagse tulpenvaas

Op de foto zie je drie moderne varianten op de tulpenvaas. De vaas rechtsboven is van Pols Potten en wordt ook wel de koraalvaas genoemd. De organische vorm is uitermate geschikt voor een fijn boeket met tulpen. De vaas linksonder is van &Klevering en geschikt voor alle symmetrieliefhebbers onder ons. Je kunt er 7 stelen in kwijt. Linksboven zie je een vaasje uit de privécollectie. Struin een vlooienmarkt af voor een gek, vintage exemplaar. Eentje met een exotische papegaai, een fluitend vogeltje of een eekhoorn die op zijn gemak een nootje eet. De kleur maakt niet uit, keramiek kun je altijd nog verven.

VAASPLAATS

En natuurlijk kun je ook een tweede-, derde- of misschien zelfs vierdehandse vaas op de kop tikken. Marktplaats staat er vol mee! Sommigen zijn spuuglelijk, maar juist daarom misschien juist oh zo mooi. 

Waarom een tulpenvaas?

Behalve de esthetische overwegingen die je hebt om een tulpenvaas aan te schaffen, helpt een tulpenvaas ook nog eens de levensduur van de tulp te verlengen. Doordat de steel in een enkele “tuit” zit, behoudt deze zijn vorm. Ook als de tulp stiekem teveel gedronken heeft en zijn bloem uit schaamte laat hangen. Fiere tulpen is wat we willen!

Wil je meer weten over de tulp zelf? Lees dan het tulpendossier met achtergronden en verzorgingstips.