De revival van de tulpenvaas

Van vroeger naar nu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Niet alle bloemsoorten hebben een eigen vaas. De tulp wel. Maar waarom eigenlijk? In de zeventiende eeuw startte Mary Stuart de trend om verse bloemen in huis te halen. In Delft bestelde zij pagode-achtige vazen die soms wel anderhalve meter hoog waren, en als centerpiece op tafel werden gezet. Twee daarvan kun je in het Rijksmuseum bewonderen, maar de onderstaande tulpenvazen doen voor ons ook niet onder als museumstuk.

Revival van de tulpenvaas Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Hedendaagse tulpenvaas

Op de foto zie je drie moderne varianten op de tulpenvaas. De vaas rechtsboven is van Pols Potten en wordt ook wel de koraalvaas genoemd. De organische vorm is uitermate geschikt voor een klein boeket met tulpen. De vaas linksonder is van &Klevering en geschikt voor alle symmetrieliefhebbers onder ons. Je kunt er 7 stelen in kwijt. Linksboven zie je een vaasje uit de privécollectie. Ook zo'n origineel exemplaar scoren? Struin eens een vlooienmarkt af voor een gek, vintage exemplaar. Eentje met een exotische papegaai, een fluitend vogeltje of een eekhoorn die op zijn gemak een nootje eet. De kleur maakt niet uit, keramiek kun je altijd nog verven!

VAASPLAATS

Natuurlijk kun je ook een tweede-, derde- of misschien zelfs vierdehandse vaas op de kop tikken. Marktplaats staat er vol mee! Sommigen zijn heel apart, maar juist daarom misschien oh zo mooi. 

Waarom een tulpenvaas?

Tulpen in huis gehaald? Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een tulpenvaas is niet alleen mooi ter decoratie, maar verlengt ook nog eens de levensduur van je tulpen. Doordat de steel in een enkele “tuit” zit, behoudt deze zijn vorm. Ook als de tulp stiekem teveel gedronken heeft en zijn bloem uit schaamte laat hangen. 

meer (tulpen)inspiratie

Wil je meer weten over de tulp? Lees dan het tulpendossier met achtergrondinformatie en verzorgingstips, ontdek meer over kleur en symboliek, of laat je inspireren door een sereen wit boeket met tulpen. Deel je jouw bloemengeluk met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatbloemendoen?