Recept: Dorade met gegrilde komkommers, bloemen & kruiden

Vers uit de zee én tuin

Er is niets fijners dan buiten eten met heerlijk weer. De lekkere trek stil je met lichte gerechten en dorstlessende drankjes, passend bij zomerse temperaturen. Traditioneel wordt er tijdens midzomer haring gegeten. Ook lekker, maar wij kozen voor een smeuïg witvisje met gegrilde komkommers, komkommerbloemen, eetbare viooltjes* en kruiden uit de tuin.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 400 g kleine komkommers, gehalveerd
  • Olijfolie
  • 1 limoen
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • 2 dorades, geschubd en schoongemaakt (tip: dit recept is ook lekker met zeebaars of forel!)
  • Groene kruiden (verveine, citroentijm, oregano)
  • 4 el roomkaas
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Eetbare viooltjes*
  • Komkommerbloemetjes (optioneel)

Zo maak je het

Verhit een grillpan op hoog vuur. Meng de komkommertjes met wat olijfolie en grill ze circa 3 minuten op hoog vuur. Meng de komkommer met limoenrasp, sap, lente-ui, extra olijfolie en breng op smaak met zout en versgemalen peper. 

Vul de buikholtes van de dorades (vraag aan de visboer of hij ze wilt schoonmaken en schubben) volledig met kruiden en bestrooi rondom met zout en olijfolie. Grill de dorades 8 - 10 minuten tot ze mooi geroosterd en gaar zijn. Serveer de vissen met de gegrilde komkommer, roomkaas, viooltjes en eventueel wat komkommerbloemen.

Dit gerecht serveer je met bakplaat en al of gefileerd op mooie bordjes, uiteraard op een floraal gedekte tafel. Bekijk ook het recept voor smörrebröd en de bijpassende cocktails. Eet smakelijk!

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.