Een palet aan tulpen

Mix & match kleur, vorm en symboliek

In een gemengd boeket, monoboeket of solo: de tulp is een all-time favorite die deze winter niet mag ontbreken! Bijna geen enkele andere bloem biedt meer variatie dan de tulp. Er bestaan zo'n 150 verschillende soorten, die zijn onderverdeeld in meer dan 3.000 varianten. Je krijgt er bijna keuzestress van, maar dat is niet nodig! Mix & match gewoon met kleur, vorm én symboliek. 

boeket tulpen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

welke kleuren tulpen bestaan er?

De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of zelfs met meerkleurige bloemblaadjes. Het is nog niet gelukt om de tulp in het blauw of zwart te kweken. De kwekers zijn wel in de buurt gekomen van blauw en zwart, door paars-blauwe (bijna blauw!) en dieppaarse (bijna zwart!) tulpen te kweken. Ach, wij knijpen een oogje toe!

welke vormen tulpen bestaan er?

Ook de vorm van de tulp is een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken op zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

Symboliek van de tulp

Het geven van tulpen is nóg leuker met de symboliek in het achterhoofd. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met oranje tulpen zeg je: ‘Ik heb je gemist.’ Gele tulpen staan voor zonneschijn en plezier. Paarse voor spiritualiteit en koninklijke waardigheid. En witte? Die geef je als je iets goed te maken hebt.

meer winterse inspiratie

Kun je geen genoeg krijgen van de tulp? Bekijk dan ook eens onze bloemenwijzer van de tulp met meer informatie over verzorging, herkomst en symboliek, of ontdek dit boeketrecept met de tulp in de hoofdrol. Laat ons jouw palet aan tulpen zien met de hashtag #mooiwatbloemendoen via Instagram en Facebook.