Deze bloemen geef je bij moeilijke situaties

Wanneer woorden te kort schieten
Geschatte leestijd: 4 minuten

Je hebt het vast wel eens moeten zeggen: “Ik weet niet wat te zeggen.”? Als iemand verkeert in een moeilijke situatie, is het soms moeilijk om ons uit te drukken. Met welke woorden kun je benadrukken hoe zeer je er voor een ander bent? Hoeveel je om een ander geeft? Hoeveel warmte er in je omhelzing zit, hoe breed je schouders zijn voor een traan en hoe sterk je rug is om te helpen dragen. Misschien vind je de woorden achteraf. Of blijf je mijmeren over wat een ander gesprek had kunnen zijn. Bloemen kunnen je helpen. Heus waar. Bloemen werden vroeger juist gegeven wanneer woorden tekort schoten óf wanneer je tussen de bloemblaadjes door moest lezen. Om je liefde te verklaren of steun te betuigen. Deze bloemen helpen je een handje om al je warmtekreten te delen, als je zelf even de woorden niet kunt vinden.

Deze bloemen geef je bij moeilijke situaties | Mooiwatbloemendoen.nl

Chrysant

In Azië is de chrysant al eeuwenlang razend populair. Zo populair dat zelfs de Keizerlijke familie en later de overheid de bloem adopteerde als symbool voor ‘lang leven’. De naam van de chrysant is afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem). Het is een perfecte bloem die het isolement belichaamt, geluk wenst en een wijs lang leven gunt. Is iemand eenzaam of wens je iemand een goede gezondheid, dan zou dit zomaar een bloem kunnen zijn die help in het overbrengen van je boodschap.  

Anjer

Witte en roze anjers staan symbool voor de onsterfelijke en onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kind en is al ruim honderd jaar dé bloem om te geven tijdens Moederdag. Anjers zijn daarom ook een toepasselijke bloem om te geven bij groots gemis van een kind, een miskraam of stilgeboorte.

Tulp

Kan iemand wel wat bescherming gebruiken in onstuimige tijden? Geef dan tulpen. De tulp werd vroeger ook wel Godsbloem genoemd en stond voor bescherming en spirituele groei. Ook de kleur van de tulp kan bepalend zijn voor de boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Alstroemeria

De alstroemeria staat symbool voor een langdurige vriendschap. Het is dan ook het perfecte cadeau om een mooie vriendschap mee te vieren. Alle zes de bloemblaadjes van de alstroemeria staan voor een waardevolle eigenschap; begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect. Welk blaadje voor welke betekenis staat, mag je zelf kiezen. Het is een bloem waarmee je zegt: ik ben er voor je, altijd. In welke moeilijke situatie een vriend(in) ook verkeert, met deze bloem zit je dus altijd goed.

Aster

Wil je zelf een goede oude dag of kan je oma wel een boost gebruiken, koop dan een flinke bos asters, die brengen naast herfstvreugde een gelukkige ouderdom. Een echte moodbooster! Benieuwd hoe bloemen ouderen een boost kunnen geven? Lees daar meer over in ons artikel.

Blauwe distel

Je zou kunnen zeggen dat de distel het leven symboliseert. De combinatie van de zachte bloemkern en de stekelige bladeren laat zien dat het leven zowel vrolijke als verdrietige perioden kent. Een bloem die in meerdere situaties heel toepasselijk kan zijn.

Callicarpa

Paarse bloemen staan voor waardigheid, voorbereiding, ernst en rouw. Dat maakt de paarse callicarpa een passende bloem om te geven aan naaste familie die een uitvaart regelen om ze te laten weten dat je er voor ze bent. Maar ook een passende bloem voor heel veel andere situaties waarbij woorden tekort schieten.

Cymbidium

In China is de Cymbidium een geschenk voor vrienden. De bloem staat namelijk symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap. Prachtig in combinatie met alstroemeria! Wederom geschikt om je een vriend(in) te zeggen: ik ben er voor je.

Roos

Natuurlijk staat de roos voor liefde. Echter, geen rozen zonder doornen. De doornen symboliseren dat het leven niet altijd over rozen gaat. De roos zet je dus niet alleen in om de liefde te betuigen maar juist ook je empathie in moeilijkere tijden. Wist je dat iedere kleur ook nog een eigen betekenis heeft? Rood staat voor liefde, wit voor puurheid, roze voor dankbaarheid, oranje voor waardering en geel voor verbondenheid.

Meer symboliek

Naast deze prachtige verhalenvertellers zijn er nog oneindig veel andere symbolische stelen. Benieuwd geworden? Bekijk onze bloemenwijzers en ontdek de symboliek en herkomst van je favoriete bloemen. Of bekijk deze boeken en kaartendeck die je helpen om de juiste bloem voor het juiste moment te vinden.