De Alstroemeria als meesterwerk

Door Pierre-Joseph Redouté: Franse bloemschilder en plantkundige

Heb je wel eens goed naar de Alstroemeria gekeken? Met haar gedraaide bladeren en prachtige, felgekleurde bloemen is ze echt een lust voor het oog. Dat vond ook bloemschilder Pierre-Joseph Redouté; zijn illustratie van de Alstroemeria peligrina wordt gezien als één van zijn meesterwerken.

Planten en bloemen tot in detail

Pierre-Joseph Redouté (1759 – 1840) was één van de beste bloemschilders ter wereld. Hij werd geboren in een echt schildersgezin en het lag dus voor de hand dat ook Pierre-Joseph het vak zou leren. In 1782 ging hij samen met zijn broer naar Parijs, waar ze scènes schilderden voor het Théâtre Italien. In zijn vrije tijd schilderde Redouté echter het liefst bloemen. Via via kwam hij in contact met Charles-Louis L'Heritier, een amateur-botanicus en schrijver. Hij gaf Redouté een fulltime baan als illustrator en leerde hem plantaardige anatomie. Die kennis maakte hem later uniek. Want juist omdat Redouté zoveel wetenschappelijke kennis had, kon hij als geen ander planten en bloemen tot in detail tekenen. Het meest bekend werd hij door zijn schilderijen van bloemen in de tuin van Malmaison, het kasteel van Napoleon I en zijn vrouw. Ook was Redouté de officiële hofschilder van Marie Antoinette, voor wie hij planten uit haar tuin schilderde.

De Alstroemeria door de ogen van Redouté

Behalve als schilder was Redouté ook voor de wetenschap van belang. Hij maakte meer dan 2.100 tekeningen van 1.800 verschillende soorten planten; een groot aantal daarvan was tot op dat moment onbekend. Zijn boeken Les liliacées en Les roses zijn hoogtepunten in de botanische geschiedenis. Dankzij zijn aquarellen van sierlijke boeketten werd hij bovendien de lieveling van de Parijse elite. Hij maakte ook de bijzondere illustratie van de Alstroemeria peligrina hiernaast. Kenners zeggen hierover dat deze illustratie Redouté op zijn best laat zien. Hierbij combineert hij namelijk zijn allerbeste artistieke vaardigheden met zijn unieke vaardigheden als natuurwaarnemer. Wij vinden het in ieder geval prachtig. Jij?

Over botanische prints kunnen we je nog veel meer vertellen. Benieuwd? Lees hier verder.