Lievelingsbloem

Geef niet zomaar een bloem

Iedereen heeft wel een liefje, lievelingstrui of lievelingseten. Heb je ook een lievelingsbloem? Je voorkeur voor een bloem kan bepaald worden door de vorm, de kleur of het soort. Voor sommige mensen kan de geur de doorslag geven. Misschien heeft jouw lievelingsbloem een mooie symboliek. Of koester je een bijzondere herinnering aan een bepaalde bloem. Zelfs de verzorging kan een rol spelen in de optelsom die leidt tot jouw lievelingsbloem. Weet je eigenlijk ook de lievelingsbloem van je partner, beste vriendin of moeder? 

Lievelingsbloem Mooiwatbloemendoen.nl

Geef niet zomaar een bloem

Het lijkt onbelangrijk om iemand zijn lievelingsbloem te weten, maar dat is het niet. Als je iemand zijn of haar lievelingsbloem geeft, dan wordt het cadeau waardevoller. In een publicatie in de Journal of Personality and Social Psychologie* wordt aangegeven dat we in vriendschappen verwachten dat we van onze vrienden een persoonlijk cadeau krijgen. Het persoonlijke aspect maakt namelijk de verbinding tussen de gever en de ontvanger tastbaar en zichtbaar. Dus kies je bijvoorbeeld de favoriete bloem van een vriend(in), dan symboliseert en benadrukt dit de intimiteit van de relatie die je met hem of haar hebt. Bij de ontvanger levert het een gevoel op dat hij/zij geliefd is omdat jij als gever zo bevestigt dat je hem/haar goed kent. Deze bloem of dit boeket past op dat moment alleen bij hem of haar. 

 

lie•ve•ling (de; m,v; meervoud: lievelingen) 1liefste, beminde, oogappel 2(m.n. in samenstellingen) iem. die, iets dat je boven andere(n) verkiest; favoriet: lievelingsacteur, lievelingsfilm. - Van Dale

Wat zegt jouw lievelingsbloem over jou?

Je begrijpt; het is leuk om jouw lievelingsbloem te weten en die van anderen. Maar wat zegt jouw lievelingsbloem eigenlijk over jou? We vertellen het je! 

Ben je een foodie? Kijk dan welke eetbare bloemen het goed doen in gerechten en laat de inner stylist in jezelf los en laat je inspireren door de bloemen die het goed doen op de catwalk. Edwin Oudshoorn ging met veertien lievelingsbloemen aan de slag en onthult wat zijn lievelingsbloem is.

We hebben de favourites van echte iconen voor je op een rijtje gezet, evenals de bloemen die als muse dienden voor bloemige kunstwerken. Dit, en nog veel meer, lees je allemaal in de artikelen hieronder.

* Bron: J.H. Berg/R.D. McQuinn: Attraction and Exchange in Continuing and Noncontinuing Dating Relationships. In: Journal of Personality and Social Psychology, 50 (May) 1986, S. 942 - 952.