Lievelingsbloem

Vriendinnen kennen elkaars lievelingsbloem

Iedereen heeft wel een liefje, lievelingstrui of lievelingseten. Heb je ook een lievelingsbloem? Je voorkeur voor een bloem kan bepaald worden door de vorm, de kleur of het soort. Voor sommige mensen kan de geur de doorslag geven. Misschien heeft jouw lievelingsbloem een mooie symboliek. Of koester je een bijzondere herinnering aan een bepaalde bloem. Zelfs de verzorging kan een rol spelen in de optelsom die leidt tot jouw lievelingsbloem.

Lievelingsbloem

Persoonlijk cadeau

Weet je eigenlijk ook de lievelingsbloem van jouw vriendin? Niet geheel onbelangrijk, blijkt uit een publicatie in de Journal of Personality and Social Psychologie*. Hierin wordt aangegeven dat we in vriendschappen verwachten dat we van onze beste vrienden een persoonlijk cadeau krijgen. Het persoonlijke aspect maakt namelijk de verbinding tussen de gever en de ontvanger tastbaar en zichtbaar. De relatie tussen de vriendinnen wordt zo erkend en gewaardeerd.

Geliefd gevoel

Dus kies je bijvoorbeeld de favoriete bloem van je vriendin, dan symboliseert en benaderukt dit de intimiteit van de relatie die je met haar hebt. Bij jouw vriendin levert het een gevoel op dat zij geliefd is omdat jij als gever zo bevestigt dat je haar goed kent. Deze bloem of dit boeket past op dat moment alleen bij haar.

Geven is aandacht

In het ideale geval zoekt iemand een cadeau uit zonder dat de ontvanger hier nadrukkelijk om heeft verzocht. De gever kiest het juiste boeket met haar kennis over haar vriendin, haar bereidheid om zich in te leven en met aandacht te luisteren - zelfs in zogenaamd "onbelangrijke" kleinigheden, zoals bloemen.*

Kortom; als je haar lievelingsbloem weet, geef haar dan een boeket met haar lievelingsbloemen.

lie•ve•ling (de; m,v; meervoud: lievelingen) 1liefste, beminde, oogappel 2(m.n. in samenstellingen) iem. die, iets dat je boven andere(n) verkiest; favoriet: lievelingsacteur, lievelingsfilm. - Van Dale

Je beste vriendin is als een mooi boeket

De Nederlandse psychologe Roos Woltering maakt zelfs de vergelijking tussen vriendinnen en bloemen. Ze zegt: "Je beste vriendin is misschien wel als een mooi boeket: perfect van samenstelling en elke keer als je kijkt ontdek je weer iets moois. Met de meeste vrienden match je op één of twee vlakken heel goed, maar je beste vriendin heeft veel meer smaken in huis." In het artikel Vriendinnen zijn net als bloemen gaat ze dieper in op vriendschap en de vergelijking met bloemen.

Stel dat je vriendin een bloem is

Weet je haar lievelingsbloem niet? Echt geen probleem natuurlijk. Leuk idee: bedenk dan dat als jouw vriendin een bloem zou zijn, welke bloem ze volgens jou zou zijn en waarom. Is ze een echte stylista? Misschien past een Cymbidium dan wel bij haar. Is ze een mooie serene dame. Dan kunnen lelies weer heel mooi zijn. Laat een boeket samenstellen met de bloemen die jij bij haar mooie innerlijk en/of uiterlijk vindt passen en vertel haar dan waarom je gekozen hebt voor deze bloemen. Dan heb je het boeket bloemen vanuit jouw gevoel voor haar samengesteld, dus met aandacht.

* Bron: J.H. Berg/R.D. McQuinn: Attraction and Exchange in Continuing and Noncontinuing Dating Relationships. In: Journal of Personality and Social Psychology, 50 (May) 1986, S. 942 - 952.