Zo bijzonder is de chrysant

Van geneeskrachtige werking tot voorspellende gave

Dat de chrysant een veelzijdige bloem is hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je ook dat de chrysant een genezende werking heeft? Zo zijn er soorten die in de Chinese geneeskunde al eeuwen medicinaal gebruikt worden. In Azië wordt de chrysant sowieso bijzondere eigenschappen toegedicht...

Zo bijzonder is de chrysant | Mooiwatbloemendoen.nl

Echte flower power!

De chrysant komt oorspronkelijk uit China en Japan. Daar was men al snel overtuigd van de geneeskundige kracht van deze bloeier. In de Chinese geneeskunde worden dan ook diverse ontgiftende soorten, zoals Chrysanthemum morifolium, al eeuwen medicinaal gebruikt. Bijvoorbeeld tegen hoofdpijn, duizeligheid, rode ogen, hart- en vaatziekten en hoog cholesterol. Heb je een griepje? Van de bloemen van de Indische chrysant zet men in heel Zuidoost-Azië een heerlijk zoete thee; deze zou helpen om sneller te herstellen. Inmiddels buigt de wetenschap zich ook over de bijzondere eigenschappen van de chrysant. En de eerste resultaten zijn veelbelovend. Dat is pas flower power!

Een lang en gelukkig leven

Naast de geneeskundige werking leeft er rondom de chrysant ook een echt volksgeloof. In China en Japan staat de chrysant bekend als het symbool voor een lang, gelukkig leven. Chinezen maken bijvoorbeeld chrysantenwijn; deze moet een jaar lang rijpen en word gedronken op de negende dag van de negende maand. Zo verzeker je jezelf van een lang, vredig en gezond leven. En ook in het Griekse volksgeloof heeft de chrysant een diepere betekenis; hier wordt de bloem gezien als demonenwerend en beschermend. Ze gebruiken de bloem daar dan ook veel als grafbloem. Pluk alleen nooit een chrysant op het kerkhof! Volgens het geloof zou je er hoofdpijn en nare dromen van krijgen, maar ook ongeluk over jezelf afroepen.

Jeugdsentiment

En dan is er nog een volksgeloof dat jij wellicht ook kent: de voorspellende gave van de Chrysanthemum leucanthemum, of te wel de margriet. Je kunt het je vast nog wel herinneren dat je als kind de blaadjes van de margriet eruit trok met de tekst: ‘Hij houdt wel van me, hij houdt niet van me…’? Ook die traditie komt uit de oude volksgeloven rondom de chrysant.

En? Nu je dit allemaal weet; kijk jij de volgende keer ook met andere ogen naar je boeket met chrysanten?

* Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant. Gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die voor consumptie geteeld zijn.