Verrukkelijk bloemig!

Eetbare bloemen om van te smullen
Geschatte leestijd: 3 minuten

De lekkerste eetbare bloemen op een rijtje

Een alledaagse salade verander je ermee in een kunstwerkje, je cakes en taarten zijn bijna te mooi om op te eten. Ze voegen een magical touch toe aan alles wat je in de keuken bereidt. Ja, we hebben het over *eetbare bloemen!

Roos

Als je ooit Turks fruit hebt geproefd, dan ken je de zacht zoete en geurige smaak van de roos. Van alle eetbare bloemen is de roos het meest veelzijdig. Je kan haar toevoegen als decoratie op taarten en cakes. Of combineer haar met chocolade zoals in deze Rocky Road.

Eetbare bloemen Mooiwatbloemendoen.nl

Zonnebloem

We strooien ze als topping op een salade en eten ze wellicht als tussendoortje. De zaden van de zonnebloem zijn eetbaar en bovendien nog eens hartstikke gezond. Maar ook de knop en blaadjes hoef je niet te laten staan. Deze eetbare bloemdelen stralen als een zonnetje op een zomerse salade. 

Tulp

Een prachtige versiering op een salade. De bloemblaadjes van de tulp variëren in smaak naar gelang de kleur. De roze, perzikkleurige en witte soorten zijn het zoetste, terwijl de rode en gele tulpen de sterkste smaak hebben. Let op: snij de onderkant van de bloemblaadjes eraf, want deze kunnen bitter smaken. Vermijd ook de knoppen, want die zijn helaas niet eetbaar.

Anjer

De bloemblaadjes van de anjer hebben een subtiele zoete smaak en dat maakt ze een heerlijke toevoeging in taarten en desserts. De granola parfait met anjers granola parfait met anjers van de blog Butter & Brioche is daar een goed voorbeeld van – en zeker het proberen waard.  

Chrysant

De bladeren van de chrysant zijn een populair ingrediënt voor een bloemige thee. In de Chinese keuken wordt de chrysant vaak gebruikt, bijvoorbeeld gekookt of gefrituurd als groente. Voeg zelf ook deze smaakmaker toe aan je salade en geniet van de verschillende smaken die ze heeft – van zoet tot pikant en van bitter tot peperachtig. 

Gladiool

Wil jij ook graag aan de slag met eetbare bloemen? Dan is de gladiool de perfecte bloem voor jou. De gladiool heeft een subtiele smaak en is daardoor een fijne bloem voor jouw eerste florale hapjes. Onthoud wel dat je de helmknop van de bloem verwijderd en alleen de bloemblaadjes eet. 

Orchidee

De orchidee smaakt naar vanille. Dat is ook niet zo gek. Want wist je dat de vanille-orchidee (Vanilla planifolia) het specerij vanille levert?

Pioenroos

Ze zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze smaken ook verrukkelijk. Duik snel je keuken in met dit recept voor een siroop van pioenrozen van het blog Coucou Home. 

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie. Je koopt ze bij bijvoorbeeld op Bloombites.nl