Recept: salade van eetbare bloemen en kruiden

Bloemige lunch of licht diner

Van culinair auteur Natascha Boudewijn mogen we een gerecht uit haar kookboek De Keuken van Greendelicious met je delen, namelijk; een prachtige salade van eetbare bloemen en kruiden.

Eetbaar kunstwerk

Eetbare bloemen geven gerechten een bijna feeërieke uitstraling. Een salade wordt een schilderij! Kweek je ze zelf, dan weet je zeker er geen gif in zit. Het is heel makkelijk: wat biologische zaadjes van goudsbloemen, anjers en korenbloemen in de grond stoppen en de rest gaat vanzelf. Of laat je sla en kolen lekker doorschieten, er komen heerlijke bloempjes aan. Gebruik de bloemen van peterselie, dragon, maggiekruid en zuring niet in de keuken. 

Wat heb je nodig?

Lunch of licht diner voor 4 personen:

  • verschillende soorten sla
  • groen en bont blad van Oost-Indische kers
  • bloemen, bijvoorbeeld vlierbloesem, Oost-Indische kers, bernagie, korenbloem, goudsbloem, sla/koolbloemen; ook bloemen van kruiden, bijvoorbeeld Kaaps knoflook, rozemarijn, tijm, bieslook
  • kruiden: dille, bieslook, platte peterselie, citroentijm en munt

Voor de dressing:

  • 60 ml olijfolie
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 1 eetlepel vliersiroop

Aan de slag

  1. Kijk de bloemen na op insecten en haal de bloemkernen uit de bernagie. Trek de bloemen van korenbloem en goudsbloem uit elkaar, zodat je een flinke hoeveelheid kleine blaadjes hebt.
  2. Snijd wat peterselie, bieslook en dille fijn en haal wat kleine blaadjes van een takje citroentijm. Doe dit met de ingrediënten voor de dressing in een jampotje en schud tot alles goed is vermengd.
  3. Verdeel de sla, het blad en de bloemen mooi over een schaal en giet er de dressing gelijkmatig overheen. Serveer met een knapperige foccacia.

Let op! Niet alle bloemen zijn eetbaar, en sommige, zoals boterbloem en vingerhoedskruid, zijn zelfs giftig. Ook zijn bepaalde kruiden en bloemen schadelijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Als je er geen verstand van hebt, raadpleeg dan eerst een betrouwbare bron.

Meer koken met Greendelicious

Natascha is niet alleen culinair auteur, maar ook eigenaresse van kookatelier De Keuken van Greendelicious, veggiechef, fotografe en columniste. Meer weten over haar kookboeken, kookstudio of over deze creatieve dame zelf? Lees het artikel Kijkje in de Keuken van Greendelicious.