Recept: chrysantenbouillon

Verwarm jezelf met de smaak van chrysanten

Verwarm jezelf met een bijzondere chrysantenbouillon die niet alleen vult, maar ook verwarmt. En je maakt het met gemak zelf. Dan is de grote vraag: met wie ga je dit heerlijke soepje delen?

Chrysantenbouillon Mooiwatblomendoen.nl

Dit heb je nodig:

  • 3 eetlepels witte misosoep (biowinkel of toko)

  • 2 stengels citroengras

  • 1 duimstuk gember geschild, geplet en gekneusd
  • 4 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
  • Ruim 1 liter groentebouillon (zelf maken)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • Zout naar smaak
  • Sap van 1-2 limoenen
  • Gedroogde eetbare chrysanten*
  • 1 verse rode peper
  • Groenten/kruiden voor garnering
  • 12 chrysantenbladeren
  • 1 kleine gele pattisson in kleine blokjes
  • 4 bospeen in dunne ringetjes
  • 1 grote chioggiabiet in dunne lucifers
  • 1 rode paprika (dunne ringen)
  • 4 lente-uitjes (dunne plakjes)
  • Vers basilicumblad
  • Vers korianderblad

Zo maak je het

Stamp in een vijzel het citroengras, de gember en het limoenblad fi jn. Doe dit mengsel samen met de bouillon en de miso in een
pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Proef: het moet smakelijk en geurig zijn.
Voeg naar smaak gembersiroop, zout, sojasaus en limoensap toe.
Tip: werk met kleine beetjes tegelijk en blijf steeds proeven tot je een lekker evenwicht hebt gevonden tussen de licht zoete,
zure, zoutige en bloemige smaken. Schenk de soep door een zeef met een schone theedoek erin (passeren). Verdeel de
fi jngesneden groenten, chrysantenblad en verse kruiden over vier kommen en giet de bouillon er overheen.

* Gedroogde eetbare chrysanten zijn het beste te verkrijgen in september bij de Chinese toko. NB: check bij het verkooppunt of het eetbare chrysanten zijn.