Kijkje in de kas: Anthogether Anthuriums

Een kas vol kleurrijke langbloeiers
Geschatte leestijd: 3 minuten

Als er één snijbloem is waar je lang van geniet, dan is het de Anthurium wel! De broers Marco, Gert en Theo Oosterom van kwekerij Oosterzon kweken deze sterke bloem dan ook met trots. Hun kwekerij in Moerkapelle (Zuid-Holland) maakt deel uit van Anthogether: een vereniging van vijf snij-anthurium kwekers, die samen zo’n 80 soorten Anthuriums kweken. Benieuwd naar wat er allemaal gebeurt achter het kasglas? Neem een kijkje!

anthogether anthurium kwekerij | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

HET KWEEKPROCES VAN ANTHURIUMS

De snij-anthuriums groeien aan een vaste plant. Eén plant wordt minimaal 5 jaar gebruikt om bloemen te produceren en per jaar produceert een plant 5 tot 6 bloemen. In de kas van de broers, die zo’n 40.000m2 telt, staan de planten gegroepeerd per soort op een ‘bed’ van perlietkorrels. Dit is een soort gesteente, afkomstig van vulkanisch landschap. De korrels zijn milieuvriendelijk en licht van gewicht. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft, waardoor er meer zuurstof bij de wortels komt en de planten beter kunnen groeien en mooier kunnen bloeien. Bovendien heeft perliet een absorberende functie, waardoor overtollig water opnieuw gebruikt kan worden. 

kwekerij anthogether anthurium perliet | mooiwatbloemendoen

DIVERSITEIT, KWALITEIT EN INNOVATIE

Van pasteltinten tot dieprood en van voorjaarsmix tot kerstmix: de broers Oosterom bieden voor iedereen een passende bloem. Bovendien zijn de broers continu bezig met het vernieuwen en verbeteren van hun assortiment. Dit doen ze door nieuw veredelde soorten te kweken. Zo’n veredelde soort heeft bijvoorbeeld een vernieuwende kleur of vorm, is beter bestand tegen de kou of heeft een (nog) langere houdbaarheid. Kwaliteit staat bij Anthogether hoog in het vaandel. Elke maand worden alle bloemen getest op houdbaarheid en voert een keurteam kwaliteitscontroles uit.

ANTHURIUM: EEN VEELZIJDIGE SNIJBLOEM

Anthuriums staan bekend om hun lange houdbaarheid, maar ook om hun uiteenlopende kleuren, soorten en maten. Ze zijn te herkennen aan hun gekleurde, hartvormige en doorgaans glanzende schutblad. Soms glanst dit blad zodanig dat het wel nep lijkt! De glans ontstaat door de bloem rustig te laten groeien en door direct zonlicht op de bloem te vermijden. 

"Snij-anthuriums blijven maar liefst 3 weken lang mooi in je vaas!"

SCHUTBLAD OF BLOEM?

Je zou misschien denken dat het glanzende schutblad van de Anthurium de bloem is, omdat die het meest opvalt. Maar wist je dat de echte bloemen van de Anthurium bestaan uit kleine bobbeltjes op de kolf (spadix)? Het gekleurde schutblad heeft als functie om de bloem te beschermen. 

MEER INSPIRATIE

Kun je geen genoeg krijgen van de Anthurium? Bekijk dan eens onze Anthurium bloemenwijzer en/of plantenwijzer en ontdek meer over de verzorging, herkomst en symboliek, of bezoek de website van Anthogether voor meer informatie over de kwekers en het kleurrijke assortiment.

anthurium schutblad bloem snijbloem | mooiwatbloemendoen
anthurium kwekerij snijanthurium| mooiwatbloemendoen