Hooikoorts? Met dit boeket in huis hoef je (haast) niet te niezen

Bloemen met weinig pollen zijn je beste vriend

In de lente barsten alle bloesems open en spreidt de natuur haar bezit op een indrukwekkende manier ten toon. Maar als je hooikoorts hebt, is dat spektakel vaak de start van maanden snuiten en snotteren. Daarom hebben we voor iedereen met hooikoorts een speciaal boeket samengesteld, vol met bloemen die niet zoveel pollen bevatten. 

 

Dacht je dat je met je hooikoorts in de stad een veilig heenkomen had gevonden? Dan heb je het mis - door alle vervuiling blijven de pollen daar vaak langer hangen, en dat betekent dat je hooikoorts in de urban jungle soms zelfs nog erger is dan op het platteland. 

Je kunt maar beter ver wegblijven van hyacinthen, chrysanten of zonnebloemen als je je niezen wilt beperken, maar toch zijn er ook bloemen te vinden die je door hun lage dosis pollen waarschijnlijk wel, of in ieder geval beter, kunt verdragen. Samen met bloemist Grace & Thorn stelden we dit hooikoorts-vriendelijke boeket samen.

Rozen

Gelukkig komen deze klassieke schoonheden in alle vormen, kleren en maten. Ze verstuiven maar een klein beetje pollen en zijn daarom een veilige keus voor iedereen die aan hooikoorts leidt. Ben je heel allergisch, ga dan voor een dicht beknopte soort. Omdat rozen in zoveel verschillende kleuren te krijgen zijn, kunnen ze de hele look en feel van een boeket omtoveren - als je voor een vrolijke bos gaat, kies dan voor een opbeurende gele kleur, en ga voor een blankwitte roos voor een klassiek en elegant effect. 

Zeeuws knoopje

Dit lieflijke en charmante bloemetje doet inderdaad denken aan de glimmende gouden knoop van Zeeuwse klederdracht. Deze bloem geeft het boeket dankzij de opvallende kleur en puntige blaadjes een textuur die wat op die van een speldenkussen lijkt. Ook deze bloem produceert niet zoveel pollen, en geeft je boeket een wilde en natuurlijke uitstraling. 

Duizendblad

Deze bloem is lang, slang en heeft een opvallend gekleurd uiterlijk, maar heeft nog een geheim en onzichtbaar wapen: hij heeft anti-allergische eigenschappen die de verstuiving van histamine tegengaan - de stof die voor alle allergie ellende zorgt. Met zijn lange ranke steel is deze bloem perfect om wat lengte en structuur aan je boeket te geven. 

Leeuwenbekje (Antirrhinum)

Deze bloem dankt zijn naam aan een leeuw, omdat ze in volle bloei wel heel veel van een brullende katachtige weg hebben. Vroeger dichtte men deze bloemen bovennatuurlijke krachten toe, en boden ze bescherming tegen tovenarij. In de huidige wereld zijn leeuwenbekjes een veilige keuze voor iedereen met hooikoorts: hun superkracht is dat ze vrij gesloten knoppen hebben die de afgifte van pollen minimalizeren. Ideaal om te gebruiken om een gemixt boeket op te fleuren, met verschillende bloesems die de stam bedekken. 

Dus voor iedereen die hooikoorts heeft: je hoeft jezelf niet langer te onthouden van je dagelijkse dosis bloemen. Ga naar je lokale bloemist, en stel je eigen zo-goed-als-nies-vrije boeket samen. 

Heb je een eigen hooikoorts boeket samengesteld? Deel het op Instagram!