DIY: wol kleuren met chrysanten

Natuurlijke tinten om je aan te warmen

De kou laat zich soms al voelen, de dagen worden langzaam weer korter. Het is weer de tijd van heerlijk fröbelen, met een dekentje op de bank en cocoonen in huis. Warme kabeltruien, gloeiendhete chocolademelk en aan de slag met grootmoeders breinaalden. Maar dan wél met zelf gekleurde, natuurlijke wol. 

Chrysant DIY wol verven Mooiwatbloemendoen.nl

Dit heb je nodig:

  • Een witte bol wol (100% wol en onbewerkt). Hoe ruwer en hoe smaller de draad, hoe beter de wol kleur opneemt.
  • Afwasmiddel zonder enzymen 
  • Aluin (wordt gebruikt als bloedstelpend middel na het scheren)
  • Glazen pot 
  • Pan
  • Pollepel 
  • Chrysanten 

Zo maak je het:

Stap 1

Mocht je wol in een bolletje zitten dan is het aan te raden deze eerst opnieuw op te winden, om een stoel bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat de verf niet overal pakt of in de knoop gaat. Vergeet de wol niet losjes te verzekeren op zijn plek met een paar touwtjes. 

Stap 2

Nu gaan we de wol wassen. Dit werkje lijkt overbodig, maar is noodzakelijk om de verf goed te laten hechten. Maak een badje van het heetste kraanwater en een beetje zeep zonder enzymen, bijvoorbeeld sunlight zeep. Niet te veel roeren of kneden, daar vervilt de wol van. Laat het een half uurtje tot een uurtje weken. Was daarna de wol uit met warm water.

Stap 3

Tijd om de wol voor te beitsen. Met deze handeling open je de vezel, hierdoor wordt de verf goed opgenomen en blijft de kleur ook na vele wasbeurten goed. Hier gebruik je aluin voor. Per 100 gram gebruik je 15 gram aluin. Vul een glazen pot met genoeg kokend water om je wol mee onder water te zetten. Los de aluin hierin op en dompel de wol erin. Doe een deksel op de glazen pot en zorg dat hij het komende uur op temperatuur blijft.

Stap 4

In de tussentijd maak je de verf. Eerst een rekensommetje: je hebt ongeveer 3x zoveel gram chrysanten nodig dan wol. Dus voor 100 gram heb je 300 gram chrysanten nodig. Let op, je gebruikt alleen het bladmateriaal dus niet het kopje of de steel. Stop het bladmateriaal in een pan water en laat het een uurtje op het vuur. Koken mag.

Stap 5

Na een uurtje weken in aluin kun je de wol uit de glazen pot halen en voorzichtig uitspoelen met warm water. Leg het even op een schoon oppervlak tot de verf klaar is. Als de chrysantblaadjes een uurtje gekookt hebben, kun je het restmateriaal eruit zeven. Het gekleurde water dat je opvangt is je verf.

Stap 6

Stop de wol in het verfwater en laat ook weer een uurtje op het vuur. Het liefst op 90 graden. Na een uur heeft je wol kleur. Spoel de wol uit met warm water en laat drogen. Klaar!

Goed om te weten 

Het hangt van de kleur bloem, soort bloem, soort wol, en de rijpheid van de bloem af hoe de kleur uitpakt. Aan paarse chrysanten, kun je dus zomaar prachtige groene wol overhouden! 

Credits: de pan, spatels, pot zijn van Dille en Kamille.