De roots van chrysant liggen diep

Een stamboom met wortels tot aan China en Japan

Heeft jouw gezin of familie een stamboom? De ontdekkingsreis naar waar je wortels liggen is niet alleen bijzonder leerzaam, ook is het spannend! De oorsprong en reis van vele bloemen wordt bijgehouden door liefhebbers en biologen. Maar sommige bloemen, zoals de prachtige chrysant, laten zich nog niet zo makkelijk in de bladeren kijken. 

Chrysant Mooiwatbloemendoen.nl

Liefde op het eerste gezicht

Wat we wel weten is dat de chrysant oorspronkelijk uit China en Japan komt. Hier werd men direct verliefd op de bloem. De liefde zat zo diep dat de Chinese stad Chu-Hsien (chrysantenstad) is vernoemd naar de bloem. In Japan werd chrysant zelfs uitgeroepen tot de nationale bloem! Doordat chrysant op zo’n voetstuk werd gezet, mochten alleen edelen zich met de bloem bemoeien. 

De chrysantentroon

Indruk maken op andere vorsten? Weg met een troon van zwaarden of massief goud. Echte indruk maakte de Japanse keizers met een troon volledig bedekt met chrysanten. De bloem werd afgebeeld met zestien stralen, een teken van goddelijke macht. 

Ze leefde nog lang en gelukkig

In veel Aziatische landen staat de chrysant symbool voor een lang en gelukkig leven. Daarom worden chrysanten nog steeds volop verkocht om de gekleurde bloemblaadjes in te zetten bij offerrituelen en theeceremonies.

Een gouden naam

Rond 1700 liet de chrysant zichzelf ook zien in Europa. Hier kreeg ze ook haar huidige naam. De naam is afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem). Vroeger konden ze dan ook alleen van goudgeel genieten, vandaag de dag is deze gouden schat in vele andere kleuren verkrijgbaar.