Koesteren, gedenken, vastleggen, stilstaan

Zo houd je een herinnering levend
Het is iets wat je leert na verlies: koesteren. Een warm gekleurde herinnering vasthouden, dicht bij je hart. Zo een die na alle verdriet een glimlach op je gezicht brengt. Soms helpt het om echt even stil te staan, om in alle rust aan iemand te denken. Op een vaste plek bijvoorbeeld, waar gedachtes en emoties alle ruimte krijgen. 
Altaar Mooiwatbloemendoen.nl

Maak een altaartje

Het vastleggen van herinneringen kan op verschillende manieren. Een altaartje is daar een van. Een plekje in je huis waar je een paar dierbare spulletjes verzamelt die je doen denken aan degene die je mist. Met een foto, een wierookstokje, een schelp van die ene vakantie of dat lieve kaartje dat je ooit kreeg van hem of haar. Het doet je even verstillen en geeft je herinneringen vrij spel.

Herdenk met bloemen

Na een crematie is er vaak de vraag wat je wilt doen met de bloemen. Je kunt ervoor kiezen ze op de begraafplaats te laten, maar je kunt ze ook meenemen. Je bloemist wil vast een mooi boeketje maken van verschillende bloemen uit kransen of bloemstukken. Het boeketje kun je laten drogen, als blijvende herinnering. Een losse, gedroogde roos uit een rouwboeket in een vaasje symboliseert de liefde voor diegene die je zo mist. Ook mooi: lijst de gedroogde bloemen in of stop ze in een mini stopflesje voor in je altaartje. Maak je een kaars waarin je de bloemen verwerkt, dan neem je iedere keer dat je de kaars brandt een bewust moment om even naar binnen te keren. Lees ook ons interview met bloemist Paul Wijkmeijer voor tips over het hergebruik van rouwbloemen na de uitvaart. 

Of met verse bloemen

Liever verse bloemen? Zet iedere week een nieuwe bloem neer, als waardevol nieuw ritueel. Je kunt daarbij denken aan de lievelingsbloem van degene die er niet meer is. Of een bloem die onlosmakelijk verbonden is met een herinnering: aan een feest, een vakantie, een tuin of een lievelingsseizoen. Wist je trouwens dat veel bloemen een symbolische betekenis hebben? Dat kan ook helpen bij je keuze. Je leest het in ons artikel Rouwen en de symboliek van bloemen.