Leliepleister

Plak een bloem op je gebroken hart
Geschatte leestijd: 2 minuten

Stel je voor: je hebt je drie slagen in de rondte naar de brievenbus gestaard, maar nu is het toch 15 februari. Ouch! Geen ware, geen spannend avontuur… niks, noppes, nada. Om je op te lappen van je liefdesverdriet en om je gebroken hart zo snel mogelijk te fiksen heb je een lelie nodig. De geneeskrachtige werking zorgt dat je hart snel weer als nieuw is. Met andere woorden: gebruik een antiliefdesverdrietleliepleister tegen hartzeer! Laat die ware het lekker uitzoeken in zijn eentje… of met die toch minder leuke - maar daar komt hij nog wel achter - ander!

Geneeskrachtige lelie

Het wit van de lelie staat voor puur- en zuiverheid, maar ook voor licht, kalmte en volmaaktheid. Eigenlijk is dat bij elkaar al behoorlijk helend, maar de lelie zelf heeft nog veel meer te bieden. De prachtige bloem staat voor beminnelijkheid, zuiverheid, geestelijke liefde, vruchtbaarheid, reinheid en eenheid… Ja, dat kan je hart nu wel gebruiken.

In de 19-de eeuw werd leliethee ingezet als pijnstiller. Geplet en verwarmd werkt de lelie positief op kneuzingen, en vanwege de ontsmettende werking werd de witte lelie traditioneel op wonden gelegd. Maar het belangrijkste bij liefdesverdriet: de leliebol heeft een voedend en verkoelend effect op de hartstreek.

Dodonaeus (1517-1585) schreef in zijn kruidenboek van 1554 al uitgebreid over de lelies. Hij ging hierbij vooral in op de verzachtende werking. Maar hoe de lelie ook gebruikt werd, het gebruik was altijd uitwendig. De bloem bevat namelijk borium, wat voor ons ongezond is om binnen te krijgen. Een lekkere lelie-olie om mee te smeren is gelukkig zo gemaakt.

Heft in eigen hand en vaas

Maar misschien moet je anno 2020 helemaal niet bij de brievenbus wachten. Neem het heft in eigen hand. Girlpower jezelf heel de wereld over en ontmoet zoveel ’de wares’ als je zelf wilt. De Chinese naam voor lelie is niet voor niets Bai He: honderd ontmoetingen. Ze staat in het Oosten symbool voor vriendschap en trouw. En gaat het toch even mis, dan neem je geen leliepleister, maar laat je je vertroetelen door je vriendinnen en begin je met operatie megachocoladereep! En de lelies? Vanuit een vaas kunnen de prachtige grote kelken je volop steunen. En je huis wordt direct gevuld met een troostende, zoete geur.