Herfstaltaar met bloemen

Sta stil bij en verwelkom het seizoen

De herfst is een bijzonder seizoen. De tred van de zomer maakt plaats voor een rustiger tempo. De dagen worden korter, de bomen kaler en de temperatuur kouder. We begeven ons naar binnen, letterlijk en figuurlijk. Het woord herfst is afgeleid van het Proto-Germaanse ‘harbusta’, wat vrij vertaald ‘plukken, snijden en snoeien’ betekent. En dat past perfect bij dit herfstaltaar: verzamelen en uitstallen van alles wat de herfst ons biedt!

Herfstaltaar met bloemen Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Genieten en gedenken

Op de kleuterschool wordt er vaak een seizoenstafel gemaakt. Een verzameling van “gevonden voorwerpen” uit het bos. Figuren van satéprikkers en kastanjes en een tekening van een rode paddenstoel met witte stippen. Deze transitie-traditie is niet alleen leuk voor kids, maar ook voor volwassenen. In het najaar heb je diverse je bijzondere dagen als Allerzielen, Dia de los Muertos, Samhain en Halloween. Het zijn dagen om geliefden die niet meer onder ons zijn te gedenken of om weer een periode achter ons te laten en een nieuw begin te vieren. Hoe bijzonder om een herfstaltaar bij je thuis in te richten, zodat je ook buitenom deze dagen kunt genieten en gedenken? 

Bloemen van dit seizoen

Jouw herfstaltaar kun je helemaal naar smaak maken. Ga zelf of samen met de kinderen de natuur in en verzamel eikels en dennenappels die op de grond liggen en mooie afgevallen blaadjes. Maak een boeket – en meerdere miniboeketjes – met typische herfstbloemen zoals chrysantHypericum, Physalis en rozenbottel. Plaats hier en daar een mooie kaars en jouw DIY pompoen met bloemenprint.

Pluk, snijd en snoei het hele seizoen lang

Je seizoenstafel verandert met het seizoen mee, logisch toch? Doe het intuïtief en laat jouw eigen herfsttafel een organisch geheel zijn wat je gedurende het seizoen telkens weer aanpast. Voeg nieuwe vondsten toe en verander de bloemen na ieder bezoekje aan de bloemist.

MEER INSPIRATIE

Op zoek naar nog meer originele ideeën of seizoensinspiratie? Neem dan een kijkje in ons herfstdossier bomvol inspiratie, DIY's en herfstige recepten. Of volg ons op Instagram, Pinterest en Facebook voor je dagelijkse dosis florale inspiratie.

Herfstaltaar met bloemen Mooiwatbloemendoen.nl