Droog je lelie

Bewaar je bijzondere bloem voor altijd

Er is een tijd van bloeien en er is een tijd van… drogen. Heb je prachtige lelies van een dierbare gekregen, dan wil je ze natuurlijk bewaren. Verse bloemen gaan helaas niet eeuwig mee. Gedroogde bloemen wel! Van hele bloem tot een los blaadje. Je kunt er ware kunstwerkjes van maken voor in je huis. We vertellen je hieronder hoe.

Lelie Bloemenagenda MooiwatbloemendoenCopyright: Katja Gruyters

Drogen in de lucht

Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord: de bloemen uit laten drogen. Je hangt de bloemen ondersteboven op een warme, donkere, droge plek. Haal voor je begint de onderste blaadjes weg en bind de bloemen losjes in een bosje. En dan maar wachten… soms wel twee maanden.

Drogen tussen papier

Voor deze methode heb je iets meer nodig dan een warme ruimte. We gebruiken een houten pers en je hebt ook kranten en vloeipapier nodig. Eigenlijk bouw je de ‘droogmachine’ laag voor laag op: een paar lagen krant, vloeipapier, de bloemen en weer krant. In sommige persen kunnen zelfs meerdere lagen. Als je de pers vervolgens hebt aangedraaid, moet je geduld zijn werk doen. Verwissel dagelijks de papieren tussen de pers. Het resultaat zijn bijzondere platte bloemen die prachtig in een lijstje staan. Geen pers in huis? Een paar dikke, zware boeken volstaan ook.

Bijzondere blaadjes

Geef je bruidsmeisjes een gedroogd blaadje van je bruidsboeket of lijst bloemen in die je hebt gekregen bij een belangrijke gebeurtenis. Maak van de blaadjes bijzondere herinneringen!