Zoetsappige smakelijke sinaasappel

Een recept voor sinaasappelcrème chocolade

Ze zijn prachtig rond, glimmend en dragen hun oranje kleur met allure. De sinaasappelboom heeft sinds de 15-de eeuw een vaste plek in ons hart, maag én orangerie. De sinaasappelboom haalt de zon in je tuin en kleurt - met behulp van een winterjas - ook de meest sobere winter. Niet vergeten om na de eerste nachtvorst dit zonnetje binnen te zetten. Zo kun je er in de lente weer volop van genieten. 

Een recept voor sinaasappelcrème chocolade Mooiwatbloemendoen.nlCopyright: Meike Fleskens for The Green Gallery

Deze goudoranje appelsien staat in de nieuwste editie van The Green Gallery als culinaire muze centraal. Wij delen hier alvast een recept voor sinaasappelcrème chocolade. Wedden dat het naar meer smaakt!

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 7 sinaasappels (4 hand- en 3 perssinaasappels)

  • 2 eieren (gesplitst)

  • 50 gr witte basterdsuiker

  • vanillepeul

  • 0,3 dl melk

  • 25 gram roomboter

  • 20 gram maïzena (scheutje koud water)

  • snufje zout

  • reep pure chocolade van minimaal 70%

  • amandelschaafsel

  • spuitzak

  • bakpapier

  • citrusplantblaadjes 

  • crème brûlée brander

 

Zo maak je het

Pers het sap uit 2 perssinaasappels. Boen de derde goed schoon en rasp wat zest van de schil. Voeg toe aan het sap en laat dit in een steelpannetje inkoken tot ongeveer 2dl. Laat het sap een beetje afkoelen voor je de melk toevoegt. Meng de maïzena met een scheutje koud water, tot alles is opgenomen, roer dit vervolgens goed door het sinaasappelmelkmengsel. Plaats terug op laag vuur en verhit al roerende het sapje tot het wat is ingedikt. 

Neem het pannetje van de hittebron, en laat alles weer wat afkoelen, De boter kan er alvast doorheen worden gespateld. Klop ondertussen de eidooiers met de helft van de suiker los. Mix dit goed door het geheel voor je het weer op de hittebron plaatst. Laat dit al roerende nog een minuutje doorkoken, vervolgens weer even afkoelen voor je het in een spuitzak giet en in de koelkast plaatst om verder op te stijven. 

Was de blaadjes schoon en leg het bakpapier klaar. Breek de chocolade in kleine stukjes. Smelt 2/3 au bain-marie, neem de pan van het vuur en spatel het derde deel er goed doorheen tot het gesmolten is, blijf mixen tot het geheel dikker wordt en goed glanst. 

Haal de blaadjes (met een kant) door de gesmolten chocolade en plaats ze op het bakpapier. Leg dit in de koelkast om uit te harden. 

Neem de handsinaasappels en snijd de schil, inclusief al het wit er rondom vanaf. Neem vervolgens ook het midden weg. Toast het amandelschaafsel en strooi in het midden van het bord, plaats de sinaasappel er bovenop. Vul het midden met de sinaasappelcrème. 

Klop de eiwitten op met de rest van de suiker en een snufje zout. Drapeer een flinke toef bovenop de sinaasappel en geef het en mooi ‘huidje’ met behulp van een crème brûlée-brander. Neem de uitgeharde chocoladebladeren uit de koeling en verwijder voorzichtig het echte blaadje. Garneer het bord met deze donkere blaadjes en maak het helemaal af met wat cacaopoeder en/of een beetje poedersuiker.

Een overheerlijk zoet dessert voor etentjes met je lievelingszoetekauwen. Geniet ervan!