VERGANE GLORIE IN DE VAAS

Conserveer de herfst

Verwelken, vervallen, vergaan. Doorgaans hebben we negatieve associaties met deze woorden, maar dat is niet helemaal fair. Het biedt een mooie basis (voor natuurlijke compost bijvoorbeeld) en levert ook prachtige plaatjes op: sommige bloemen worden mooier naarmate ze verouderen. Aanschouw het verwelkingsproces en omarm dé bloementrend van dit moment: droogboeketten.

Kant & klaar óf schik & aanschouw

Bloemschikken met droogbloemen kun je op twee manieren doen. Of je koopt kant en klare droogbloemen of zelfs -boeketten en zet ze in huis. Of je droogt je eigen bloemen. Die laatste optie is natuurlijk het allerleukste. Is je boeket klaar om te drogen? Schik kleine bosjes en hang deze op hun kop om te drogen. Voor het mooiste resultaat doe je dat op een donkere en warme plek zoals de zolder. Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Tip: spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen. Zo vallen ze minder snel uiteen.

Andere droogtechnieken

Het leuke aan droogbloemen maken is dat je van tevoren nooit weet wat het eindresultaat zal zijn. Dat houdt het spannend en benadrukt ook nog eens dat Moeder Natuur zich niet zomaar laat vertellen wat te doen.

Wil je een keer een andere droogtechniek proberen? Stel de heteluchtoven in op ongeveer 38 graden, leg de bloemen op een rooster in de oven en bekijk na een paar uur het resultaat. Of ga (zoals vroeger) aan de slag met zware boeken waartussen je jouw favoriete stelen stopt. Stiekem het leukste als je ze vergeet, zodat je een klein cadeautje aantreft als je weer eens de encyclopedie van zolder haalt.