Ontdek hoe A.P Bloem een stilleven met bloemen maakt

Creëer zelf zijn signature piece, gewoon vanuit je eigen huis
Geschatte leestijd: 3 minuten

Bloemen zijn, net als schilderijen, perfect geschikt om een verhaal te vertellen. Dus wat nou als we de wereld van de bloem- en schilderkunst met elkaar combineren en een florale creatie maken die zo uit een schilderij lijkt te komen?

Floral Artist Alexander van A.P Bloem deelt het hoe je zijn signature piece, een bloemstilleven, zelf maakt. Met behulp van zijn stappenplan creëer je een stilleven om stil van te worden.

bloemstilleven diy

Floral Artist A.P Bloem

Alexander heeft een grote passie voor florale kunst en is eigenaar van full-service florist A.P Bloem in hartje Amsterdam. Alexander en zijn internationale team van kunstenaars, designers en fotografen verzorgen bloemen voor iedere stijl en gelegenheid. Het is zijn doel om met iedere florale creatie een verhaal te vertellen en hij wil klanten inspireren dat ook te doen, door gebruik te maken van de wondere wereld van bloemen. 

Zelf een bloemstilleven maken

Net als schilders, hebben bloemisten hun eigen signature. Ook jij! En het mooie van dit bloemstilleven is dat je er een authentiek pronkstuk van kunt maken, geheel naar eigen smaak. Kies je voor bloemen in knalkleuren of houd je het rustig en sereen? En maak je een stilleven voor jezelf, of draag je ‘m op aan een (stille) liefde? Zoals Alexander zegt: “Iedereen kan een stilleven maken. Het is maar net welk verhaal je wilt vertellen en op welk moment.”

Dit heb je nodig voor een bloemstilleven

  • Biologisch afbreekbaar steekschuim (oase)
  • Platmos
  • Een vaas of pot die past bij het stilleven dat je voor ogen hebt
  • Bloemen naar keuze met lange stelen, zoals hortensia, dahlia, tulp, eremurus, sandersonia, gloriosa, blauwe regen, zonnehoed en pioenroos
  • Bloemen naar keuze met stelen die stevig zijn en makkelijk kort te maken, zoals chrysant, roos en rhodondendron

Tip: gebruik zo min mogelijk bloemen met rechte stelen. Kies voor bloemen met kronkelige stelen. Dat geeft meer karakter aan je stilleven. 

Zo maak je het

Stap 1

Steek het biologisch steekschuim in je vaas. Omring het steekschuim met platmos, zodanig dat er niets meer van het schuim te zien is.  

Stap 2

Begin met de basis: zet met de grotere bloemen de lijnen uit voor je stilleven. Vul het geheel aan met verfijnde, kleinere bloemen. Creëer bloem voor bloem een voller en completer geheel. 

Neem af en toe afstand van het stilleven en kijk hoe de bloemen samenkomen. Draai de vaas rond, zodat je de creatie van alle kanten goed kunt bekijken. Zo zie je goed wanneer er nog 'kale plekken' zijn in je pronkstuk of waar bloemen elkaar mogelijk teveel in de weg zitten. Is het stilleven in balans? Ben je tevreden? Vertelt het het verhaal dat je wilt vertellen?

Stap 3

Tevreden met het resultaat? Geef je stilleven dan een mooi plekje in je huis, waar het volledig tot zijn recht komt. Geef het stuk wat ruimte en maak er een echt stilleven van door items die ondersteunend zijn aan het bloemstuk rondom het bloemstuk te leggen. Of geef het cadeau en tover een oprechte glimlach op het gezicht van een geliefde.

We zouden het geweldig vinden als je jouw creatie deelt met de hashtags #mooiwatbloemendoen en #floralsignatures via Instagram of Facebook. 

Meer Floral Signatures

Enthousiast geworden door het maken van deze signature piece? Ontdek dan ook de floral signature van Yoko Negi en ga aan de slag met een bloemenwolk. En voor een dagelijkse dosis florale inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Facebook en Pinterest

A.P. Bloem bloemstilleven
bloemen bloemstilleven