Mimosa

Een gevoelig en geel hart

Een enkele vaas met een wuivende wolk aan mimosa. Veel meer heb je niet nodig om een bloemenstatement in huis te maken. Lees verder en ontdek meer over de symboliek, herkomst en verzorging van Mimosa! 

Kleuren en vormen mimosa

Mimosa staat ook bekend als zilveren acacia of Acacia dealbata. Mimosa kent verschillende soorten, zoals de Clair de Lune, Floribunda en Lungi Flora. Allemaal met fijne, gele bloempluimpjes. Net als sering, hortensia en Viburnum is Mimosa een houtig gewas. 

verzorging mimosa

Wil je Mimosa zo lang mogelijk mooi houden? Lees hieronder onze tips voor de verzorging van Mimosa. 

  • Snijd direct na thuiskomst of ontvangst circa 1 à 2 cm van de steel schuin af met een scherp mes.
  • Zorg ervoor dat er geen bladeren van de steel in het water hangen.
  • Zet Mimosa niet op de tocht, niet in de buurt van een fruitschaal en niet in de volle zon (of bij een andere warmtebron) 
  • Zet de bloemen het liefst in een vaas van glas, keramiek of plastic. Metaal kan de tere Mimosa schaden.

Symboliek mimosa

Mimosa draagt verschillende symbolische betekenissen, vaak afhankelijk van context en culturele interpretatie. Vanwege de delicate uitstraling wordt de bloem vaak geassocieerd met tere schoonheid en gevoeligheid. De bloem staat daarom symbool voor fijngevoeligheid en zachtheid. In sommige culturen wordt Mimosa geassocieerd met vrouwelijkheid en kracht. De veerkrachtige groei van de bloem representeert de sterke, veerkrachtige aard van vrouwen. De bloem wordt daarom ook veel gebruikt als symbool van Internationale Vrouwendag (8 maart). 

Herkomst mimosa

Mimosa is inheems in Australië en gedijt van nature in verschillende gebieden, zoals bosrijke gebieden en langs beekjes. De bloem is onderdeel van de Acacia-soortigen, die wereldwijd voorkomen. In de 19e eeuw werd Mimosa voor het eerst naar Europa gebracht, waar ze vanwege haar sierlijke verschijning en aangename geur al snel populair werd in parken, tuinen en boeketten.