To do: deze bloemige tentoonstellingen wil je bezoeken

De bloem en de natuur als muze
Geschatte leestijd: 2 minuten

Houd je van bloemen en van musea? Dan moet je binnenkort eens een bezoekje brengen aan het van Gogh, Teylers of Frans Hals museum. Die hebben namelijk allemaal een tentoonstelling over bloemen en natuur.

Flowers by H. Henstenburg - Teylers Museum

Houd je van bloemen en van musea? Dan moet je binnenkort eens een bezoekje brengen aan het van Gogh, Teylers of Frans Hals museum. Die hebben namelijk allemaal een tentoonstelling over bloemen en natuur.

Bloemen als muze

In 1784 werd het Teylers museum opgericht ter bevordering van de kunst en wetenschap en als je naar binnen stapt is gelijk duidelijk waarom. Eerst loop je langs kasten vol fossielen, om vervolgens uit te komen in de ovale zaal waar een bonte verzameling edelstenen en mineralen liggen te baden in het licht dat door de dakramen van de ronde koepel naar binnen valt, met talloze wetenschappelijke instrumenten als wachters omheen. T/m 28 april vind je er de tentoonstelling Bloemenweelde, die draait om een van de meest geliefde muzes van schilders en kunstenaars: de bloem. Een tentoonstelling vol weelderige boeketten, gestileerde bloemmotieven en natuurgetrouwe registraties. Ook is er t/m 12 mei een overzicht te zien van de werken van kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer: een onbekende schat aan plantkundige pracht.

Twee schilders, een liefde

De man van het afgesneden oor en de zonnebloemen die gelijk aan zomer doen denken: Van Gogh is een van de bekendste schilders die Nederland heeft voortgebracht. Hij schilderde niet alleen bloemen, maar ook prachtige weidse landschappen, gevuld met irisvelden of bomen gehuld in de bruine kleuren van de herfst. Van deze schilderijen is nu in het Van Gogh museum een overzichtstentoonstelling, naast de werken van David Hockney, die onder andere gevelde bomen langs de weg, het aanbreken van de lente en weelderig bloeiende meidoorns op doek vereeuwigde. De tentoonstelling is te zien t/m 26 april.

Museum in bloei

Dertig jaar geleden startten de vrijwilligers en bloemenliefhebbers Vrienden van het Frans Hals Museum met het plaatsten van imposante boeketten in het museum, en sindsdien sieren bloemen elk jaar opnieuw de gangen van het gebouw. Dit jaar heeft het Museum in bloei twee hoofdstukken waarin twee verschillende teams, met een geheel eigen stijl, look en feel, het museum een bloemige sfeer meegeven. De tentoonstelling is te zien van 23 maart t/m 28 april.