Recept: panna cotta met rozen en honeycomb

Een zoet toetje met rozen en honing

In samenwerking met delicious.magazine en Mooiwatbloemendoen.nl maakte chef en kookboekenauteur Yvette van Boven een toetje dat bijna te mooi is om op te eten. Met de roos als het stralende middelpunt is dit het perfecte dessert om een romantische lenteavond mee af te sluiten.

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

benodigdheden panna cotta met eetbare bloemen (6 personen)

  • bereiden ± 30 min. / opstijven ± 8 uur / intrekken siroop ± ½ dag
  • glutenvrij recept
  • Let op: begin de ochtend van tevoren aan dit gerecht, want de panna cotta moet opstijven en de siroop intrekken

benodigdheden voor de panna cotta

  • 2 blaadjes gelatine
  • 205 ml crème fraîche
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 ml slagroom
  • 5 el poedersuiker
  • 1 tl rozenwater
  • rozen en anjerblaadjes als garnering*
  • 6 vormpjes (bijvoorbeeld espressokopjes), dun ingevet met neutrale olie
  • ovenschaaltje

benodigdheden voor de lavendelsiroop

  • 100 g suiker
  • 2 el gedroogde lavendel (natuurwinkel)

benodigdheden voor de honeycomb 

  • 1 el zonnebloemolie
  • 5 el suiker
  • 2 el bloemenhoning
  • 1 el baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)

Zo maak je de panna cotta met eetbare bloemen

  1. Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  2. Breng intussen de crème fraîche met de vanillesuiker tegen de kook aan en laat 2-3 minuten zachtjes koken.
  3. Haal van het vuur, laat goed oplossen en tot bijna koud afkoelen.
  4. Klop de slagroom lobbig met de poedersuiker en het rozenwater.
  5. Roer het crème fraîchemengsel door de slagroom en giet het roommengsel in de vormpjes.
  6. Zet 6 uur in de koelkast om op te stijven. Panna cotta moet een beetje lobbig blijven en niet té stijf worden. Na het storten moeten ze nét hun vorm behouden.
  7. Doe voor de lavendelsiroop de suiker en de lavendel met 200 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en draai het vuur uit.
  8. Laat een halve dag staan zodat de lavendel in de siroop kan trekken. Schenk de siroop door een zeef in een schoon flesje of potje.
  9. Vet voor de honeycomb een ovenschaaltje dun in met zonnebloemolie. Doe de suiker, honing en 1 el water in een steelpan met dikke bodem. Laat het mengsel op middelhoog vuur zachtjes smelten, zet het vuur lager en laat de suiker karamelliseren tot een lichte, theekleurige siroop. Draai het vuur uit en voeg in één keer de baking soda toe en klop heel hard (pas op: heet!).
  10. De karamel zal flink gaat schuimen, dit hoort! Giet de schuimende mix direct in een ingevet ovenschaaltje (± 15x20cm) en laat afkoelen. Niet proeven, het is bloedheet. Je bent gewaarschuwd!
  11. Breek de afgekoelde honeycomb in grove stukken.
  12. Zet de vormpjes 10-20 tellen in heel heet water, zet een bordje op de bovenkant en stort voorzichtig. Giet er wat lavendelsiroop over, bestrooi met rozenblaadjes en honeycomb. Leg er verse, eetbare bloemen overheen. Eet smakelijk!

bewaartip voor de honeycomb

Eet honeycomb redelijk snel nadat het is afgekoeld, of in ieder geval binnen 1 dag. Als de lucht vochtig is zal hij snel instorten en plakkerig worden. Bewaar het in elk geval in een luchtdichte doos.

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.