DIY: ZELF BLOEMEN DROGEN

Zo doe je dat

Droogbloemen are here to stay. Letterlijk en figuurlijk. Geniet langer van je bos verse bloemen door ze te drogen - wij vertellen je hoe. 

DIY: zelf bloemen drogen | Mooiwatbloemendoen.nl

KIES DE JUISTE BLOEMEN

Voordat je begint, is het handig om te weten welke bloemen zich wel en welke zich niet lekker voelen als droogbloem. Wanneer je bloemen met houtachtige (roos, zonnebloem of dunne stelen (gipskruid, waxflower) kiest, ziet je goed. 

Je kunt bloemen op verschillende manieren drogen:

1: AAN DE LUCHT DROGEN

Schik kleine bosjes van dezelfde bloemen en hang deze op hun kop om te drogen. Voor het mooiste resultaat doe je dat op een donkere en warme plek, zoals boven op zolder (eventueel boven de verwarming) of in een kast. De warmte versnelt het droogproces en zorgt ervoor dat de bloemen niet gaan schimmelen. Na een paar dagen zijn de bloemen gedroogd - dit kun je testen door in de steel te knijpen. Is deze niet meer flexibel, dan zijn je droogbloemen klaar om te shinen.

2: DROGEN IN DE OVEN

Wil je een keer een andere droogtechniek proberen? Stel de heteluchtoven in op 38 graden en steek de bloemen in een ovenrooster, zodat ze rechtop staan. Verwijder na 3 tot 4 uur de gedroogde bloemen en laat ze op een ander rooster afkoelen. Chrysanten zijn heel geschikt om op deze manier te drogen.  

3: DROGEN MET EEN BOEK

Of ga net zoals vroeger aan de slag met zware boeken. Verspreid jouw favoriete bloemen tussen vellen krantenpapier of vloeipapier - tegen kreuken - en plaats het papier vervolgens in of onder een zwaar boek. Het duurt ongeveer drie weken om bloemen op deze manier te drogen. Zorg ervoor dat je het papier regelmatig ververst, zodat de bloemen niet gaan rotten wanneer er vocht vrijkomt. Goed om te weten: met verse snijbloemen bereik je het beste resultaat.

BLOEM-DROOG-TIPS

- Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden.
- Blauwe, oranje en roze bloemen behouden hun kleur het beste wanneer ze worden gedroogd. - Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen. Dat maakt ze minder kwetsbaar; de bloemen zullen minder snel uiteen vallen.

MEER DROOGBLOEM INSPIRATIE?

Voor nog meer droogbloem inspiratie bekijk je ons droogbloem dossier vol met mooie DIY’s.