DIY: zelf bloemen drogen

Zo doe je dat

Droogbloemen are here to stay. Letterlijk en figuurlijk. Geniet langer van je boeket verse bloemen en geef ze een tweede leven door er droogbloemen van te maken! Benieuwd hoe je het droogproces het beste aanpakt? We leggen het je uit. 

DIY: zelf bloemen drogen | Mooiwatbloemendoen.nl

KIES DE JUISTE BLOEMEN

Voordat je begint, is het handig om te weten welke bloemen zich wel en welke zich niet lekker voelen als droogbloem. Kies voor bloemen met houtachtige stelen (zoals roos en zonnebloem) of dunne stelen (zoals gipskruid, waxflower), dan zit je altijd goed. 

Je kunt bloemen op 3 verschillende manieren drogen:

1: AAN DE LUCHT

Schik kleine bosjes van dezelfde bloemen en hang deze op hun kop om te drogen. Voor het mooiste resultaat doe je dat op een donkere en warme plek, zoals boven op zolder (eventueel boven de verwarming) of in een kast. De warmte versnelt het droogproces en zorgt ervoor dat de bloemen niet gaan schimmelen. Na een paar dagen zijn de bloemen gedroogd. Dit kun je testen door in de steel te knijpen. Is deze niet meer flexibel? Dan zijn je droogbloemen klaar om te shinen!

2: IN DE OVEN

Wil je een keer een andere droogtechniek proberen? Stel de heteluchtoven in op 38 graden en steek de bloemen in een ovenrooster, zodat ze rechtop staan. Verwijder na 3 tot 4 uur de gedroogde bloemen en laat ze op een ander rooster afkoelen. Chrysanten zijn heel geschikt om op deze manier te drogen.  

3: MET EEN BOEK

Ga net als vroeger aan de slag met zware boeken. Verspreid jouw favoriete bloemen tussen vellen krantenpapier of vloeipapier - tegen kreuken - en plaats het papier vervolgens in of onder een zwaar boek. Het duurt ongeveer drie weken om bloemen op deze manier te drogen. Zorg ervoor dat je het papier regelmatig ververst, zodat de bloemen niet gaan rotten wanneer er vocht vrijkomt. Goed om te weten: met verse snijbloemen bereik je het beste resultaat.

TIPS VOOR HET DROGEN VAN BLOEMEN

  • Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden.
  • Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. 
  • Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen. Dat maakt ze minder kwetsbaar, waardoor de bloemen minder snel uiteenvallen.

Droogbloem inspiratie

Zijn jouw bloemen aan het drogen? Ontdek dan in de tussentijd meer over droogbloemen. Bekijk dit herfstige boeketrecept, lees hoe je met droogbloemen ware kunstwerkjes maakt voor in huis en vergeet niet om ook je vazen eens te voorzien van een duurzame upgrade! We zijn benieuwd naar jouw creaties met droogbloemen. Deel je ze met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatbloemendoen.