Bloemen drogen: zo doe je dat

Conserveer de herfst

Verwelken, vervallen, vergaan... Doorgaans hebben we negatieve associaties met deze woorden, maar dat is niet helemaal fair. Het biedt een mooie basis (voor natuurlijke compost bijvoorbeeld) en levert prachtige plaatjes op: sommige bloemen worden zelfs mooier naarmate ze verouderen. Omarm droogbloemen!

Zelf droogbloemen maken | Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

droogbloemen kopen of zelf drogen?

Bloemschikken met droogbloemen kun je op twee manieren doen. Of je koopt kant-en-klare droogbloemen en zet ze in huis. Of je droogt je eigen bloemen. Die laatste optie is natuurlijk het allerleukste. Het leuke aan droogbloemen maken is dat je van tevoren nooit weet wat het eindresultaat zal zijn. Dat houdt het spannend en benadrukt ook nog eens dat Moeder Natuur zich niet zomaar laat vertellen wat te doen. Maar hoe droog je bloemen? Daar zijn 3 manieren voor. We leggen het je uit! 

1) bloemen drogen aan de lucht

Schik kleine bosjes van dezelfde bloemen en hang deze op hun kop om te drogen. Voor het mooiste resultaat doe je dat op een donkere en warme plek, zoals de zolder. Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden.

2) bloemen Drogen in de oven 

Wil je een keer een andere droogtechniek proberen? Stel de heteluchtoven in op ongeveer 38 graden en steek de bloemen in een ovenrooster, zodat ze rechtop staan. Verwijder na 3 tot 4 uur de gedroogde bloemen en laat ze op een ander rooster afkoelen. Chrysanten zijn heel geschikt om op deze manier te drogen.  

3) bloemen Drogen met een boek

Of ga net zoals vroeger aan de slag met zware boeken. Verspreid jouw favoriete stelen tussen vellen krantenpapier of vloeipapier - tegen kreuken - en plaats het papier vervolgens in of onder een zwaar boek. Het duurt ongeveer drie weken om bloemen op deze manier te drogen. Zorg ervoor dat je het papier regelmatig ververst, zodat de bloemen niet gaan rotten wanneer er vocht vrijkomt. Goed om te weten: met verse snijbloemen bereik je het beste resultaat. 

tips om bloemen te drogen

  • Bloemen met houtachtige stelen (zoals roos en zonnebloem) of dunne stelen (zoals gipskruidwaxflower) drogen het beste. 
  • Hoe sneller bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden.
  • Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. 
  • Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen. Dat maakt ze minder kwetsbaar, waardoor de bloemen minder snel uiteenvallen.

meer (herfst)inspiratie

Kun je nog wel wat meer (droog)bloemeninspiratie gebruiken? Ontdek dan eens hoe je zelf een bloemenkrans maakt met verse en gedroogde herfstbloemen, of ontdek dit grootse boeket met droogbloemen in statement vaas. En voor je dagelijkse dosis florale inspiratie volg je ons natuurlijk op FacebookInstagram en Pinterest.