Zomerse tip: bezoek (de tuinen van) het Muiderslot

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zeven eeuwen geschiedenis, zo kun je het Muiderslot samenvatten. Onder andere P.C. Hooft mocht het vanaf 1609 zijn thuis noemen en sinds 1878 is het slot een Rijksmuseum. Wist je dat de tuinen ook om van te smullen zijn? Leuk om in de zomer een keertje in te dwalen.

De prachtige historische tuinen bij het slot zien er nog hetzelfde uit als in de zeventiende eeuw. Ze werden destijds aangelegd voor de sier en voor het kweken van kruiden. Een kruidentuin was heel gebruikelijk in de Gouden Eeuw, en niet alleen om mee te koken, want geneeskrachtige kruiden werden veel gebruikt in het pre-paracetamoltijdperk. In de siertuinen in Hollandse Gouden Eeuw-stijl vind je nu de mooiste zomerbloemen die zachtjes deinen op de wind. Bekijk ze, ruik ze en waan je voor één mooie zomerdag een schone jonkvrouwe.


De tuinen & Bas Meeuws

Momenteel heeft de tuin trouwens nog een functie: het is een inspiratiebron voor Bas Meeuws. Deze digital florist werkt momenteel in een torenkamertje in het slot aan het 'ideale boeket'. Een opdracht die hij kreeg om het twintigjarige bestaan van de de gerestaureerde tuinen te vieren. Een jaar lang plukt Meeuws bloemen uit de slottuin en fotografeert deze stuk voor stuk. Vervolgens maakt hij in Photoshop, dus digitaal, een boeket van deze beelden. Het kan zomaar zijn dat je in het boeket een bloem van dezelfde plant tegen komt, in verschillende stadia. Een pruim bijvoorbeeld en de bloesem van de pruim. De maakbare natuur in een vaas met bovendien nog een paar toegevoegde digitale grapjes. Meer weten? Je leest het in dit Exposé-artikel.

Tot in de pruimentijd

Over pruimen gesproken: achter het kasteel ligt ook de pruimenboomgaard, die in 2007 opnieuw werd aangeplant. Hier ontstond de bekende uitdrukking “Tot in de pruimentijd!”. Met deze woorden zwaaide P.C. Hooft namelijk zijn gasten uit, die hij de zomer erop weer verwachtte terug te zien, als de pruimen rijp waren (tussen juli en oktober). In de tuinen vind je ook beelden van bekende kunstenaars. En binnen? Daar valt natuurlijk ook van alles te beleven. Tentoonstellingen, theater en concerten, maar ook rondleidingen of een bezoekje aan de valkenier. Op de website van het Muiderslot vind je alle informatie.