Veer&Moon spreken de taal van bloemen

Bewonder hun bloementaal en maak kans op een Veer&Moon geluks- of lief pakketje!

Veronique van Campen en Annemoon van Steen zijn twee creatieve dames met een liefde voor bloemen. Samen zijn zij Veer&Moon en spreken ze de taal van bloemen. Dit doen ze in de vorm van een eigen productlijn bestaande uit betekenisvolle notitieschriften, ansichtkaarten, vouwkaartjes voor aan een cadeau of boeket, zadenzakjes, bloembollen, cadeaupapier en prenten. Dit alles met een herkenbare eigen vormgeving en illustratiestijl waarbij de betekenis van bloemen centraal staat. 

Wat hebben jullie met bloemen?

Annemoon: “Ik heet Annemoon. Vroeger hoorde mijn moeder regelmatig in de buurt van haar huis iemand roepen: “Annemoontje, kom je buiten spelen!?” Dat vond ze toen zo’n mooie naam, dat ze mij zo genoemd heeft. Bloemen zijn voor mij de kers op de taart van de natuur. Ik ben opgegroeid op een omgebouwde boerderij en was dus heel veel buiten. Nu woon ik in de stad en heb ik geen tuin. Bloemen in huis geven mij een soort nostalgisch gevoel.”

Veronique: “Ik heb altijd verse bloemen in huis staan, iedere week koop ik een bosje bloemen. Niet altijd een heel uitbundige bos, maar gewoon waar ik op dat moment  zin in heb. Deze week zijn het gladiolen.”

'Bloemen zijn voor mij de kers op de taart van de natuur.'

Wat is bloementaal?

Annemoon: In de Victoriaanse tijd  ontstond deze bloementaal. Geliefden konden in die tijd niet zomaar rechtstreeks tegen elkaar zeggen wat ze wilden, dus communiceerden ze via bloemen. In die tijd kreeg iedere bloem één (of meerdere) eigen betekenis(sen). Die betekenissen zijn niet alleen maar liefdes-gerelateerd,  er zijn een hoop verschillende betekenissen. Zo kun je dus bloemen het woord voor je laten doen.

Henny van Belkom
Hoe kwamen jullie op het idee om iets te doen met bloementaal?

Veronique:  “Na onze eerste kennismaking via een wederzijdse vriendin, nu zo’n vier jaar geleden, zijn we gaan nadenken of we een leuk project konden bedenken om samen aan te werken. Ik ben grafisch vormgever en Annemoon is illustrator dus dat is een goede combinatie. Annemoon was op dat moment het boek ‘De Verborgen Taal van Bloemen’ van Vanessa Diffenbauch aan het lezen. Daardoor kwamen we op het idee iets te doen met de betekenis van bloemen. Ik vond het een bijzondere ontdekking dat er een bloementaal is, we werken allebei in de communicatiebranche en het is toch een mooie manier om te kunnen communiceren  met bloemen! Van bloemen wordt iedereen vrolijk, dus dat leek ons een heel mooi onderwerp om mee aan de slag te gaan. 

Annemoon: We zijn in de eerste instantie begonnen met het maken van kleine boekjes waarin één bloem centraal stond. De eerste bloem die we hebben uitgewerkt was de pioenroos. Over iedere bloem zijn een hoop leuke weetjes en mooie mythes te vinden. Mythes die vaak gaan over dramatische liefdes waarbij de bloem  een belangrijke rol speelt. De boekjes hadden een heel andere illustratiestijl en vormgeving dan de producten die we nu hebben. In de loop der tijd hebben we veel mensen gesproken en goede adviezen gehad. Eén van die adviezen was het vinden van een herkenbare eigen stijl en dat is wat het nu geworden is; een heel eenvoudige pentekening van de bloem van top tot teen, dus met bol of wortel. Alle bonte kleuren die we eerst gebruikten hebben we weggelaten, nu zie je alleen nog een enkele  felgekleurde verfvlek in de blaadjes van de bloem. Terug naar de basis, meer eenvoud. ” 

Waarom kozen jullie voor de pioenroos als eerste bloem?

Veronique: “Deze bloem heeft een speciale betekenis voor mij. Mijn vader is een aantal jaar geleden in mei overleden, toen kregen we veel boeketten met pioenrozen. Daarom wilde ik graag met die bloem beginnen en hij heeft ook nog eens een mooie betekenis: ‘Ik ben trots op jou’.

Annemoon: “Uiteindelijk zijn we wel weer afgestapt van het maken van boekjes waarin de bloem centraal staat en zijn we overgegaan op uitingen waarin de betekenis van de bloem centraal staat. Achteraf gezien is dat veel logischer, omdat het eigenlijk gaat om wat je iemand zou willen zeggen met een bloem of boeket. Wij zijn natuurlijk geen bloemisten en hebben dan ook gekozen voor papieren uitingen zoals ansichtkaarten en mooie verpakkingen voor zaden en bloembollen. Daarop staat de betekenis van de bloem centraal en daarmee ook het moment waarop je iemand iets cadeau wilt geven. Zo hebben we alliumbollen waarmee je iemand geluk kunt wensen. Of klaproos-zaden waarmee je iemand sterkte kan wensen. De zadenzakjes met het viooltje, die voor ‘Fijne Herinneringen’ staat, zijn al een paar keer gevraagd om uit te delen aan nabestaanden bij een overlijden. Zo kan je, met het concept van Veer&Moon, de betekenis en de boodschap op speciale momenten inzetten.

Veronique: “Het bijzondere is dat je iemand dus een betekenisvol cadeautje geeft, waar de ontvanger vervolgens wel drie keer plezier van heeft. Bij het krijgen, bij het zaaien en vervolgens als de bloemen opkomen en gaan bloeien”

Onze wens is de collectie nog verder uit breiden met allerlei producten die gerelateerd zijn aan bloemen. Zodat de bloementaal weer tot leven komt en we op een bijzondere manier mooie boodschappen  kunnen overbrengen aan elkaar.

Meer weten over Veer&Moon?

Veer&Moon spulletjes zijn te koop in de online winkel op hun site. Van bloemige boekjes tot ansichtkaarten; je shopt ze hier

Veer&Moon winactie

Deze winactie is afgelopen. De winnaars ontvangen hierover een mail. 

We mogen vijf Veer&Moon pakketjes weggeven. Laat ons hieronder voor 15 januari weten welke bloem een speciale betekenis heeft voor jou en maak kans om één van de twee pakketjes te winnen. Het gaat om het 'Lief Pakketje' met daarin een noittieschrift ‘Lieve Gedachten’, een veelzeggend zakje bloemenzaden en 4 verschillende ansichtkaarten en het 'Gelukspakketje' bestaande uit een noittieschrift ‘Geluks Gedachten’, een veelzeggend zakje bloemenzaden en ook 4 verschillende ansichtkaarten.

De vijf winnaars krijgen op 16 januari 2018 persoonlijk bericht van ons via e-mail en moet binnen 24 uur de prijs claimen. Over de uitslag van deze wedstrijd kan niet worden gecorrespondeerd.