Recept: traditionele kerstkoekjes met bloemen

De betere kerstbaksels met bloeiers

Kerst = kerstbomen, lichtjes, cadeaus, drankjes, hapjes en bloemen. Die laatste twee brengen we met liefde voor je samen. Want wat is er feestelijker dan kerstkoekjes met bloemen? Kerstsfeer in optima forma! Enjoy.

Recept: traditionele kerstkoekjes met bloemen | Mooiwatbloemendoen.nl

Verschillende varianten feestkoekjes

We hebben verschillende recepten voor je bekokstooft. Speciaal voor jou en al die mensen die je liefhebt. Omdat we deze kerst allemaal wel iets zoets kunnen gebruiken. Ga jij voor de kerstkoekjes, glutenvrije shortbread cookies of de vegan gingerbread variant? Leuk idee: breng ze langs bij de mensen van wie je houdt. Blije kerst blikken gegarandeerd! Enne, deze recepten zijn ook ontzettend leuk om met kleine kerstkeukenwonders te maken.

Duik je de keuken in? Deel het resultaat op Instagram of Facebook en tag ons!


Kerstkoekjes

Dit heb je nodig (voor ongeveer 20 stuks)

  • 300 bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 200 gram boter (kamertemperatuur)
  • 1 ei om de bloemen vast te plakken op de koekjes 
  • Snufje zout
  • Eetbare bloemen: viooltjes, anjers en fuchsia's afhankelijk van het seizoen.
  • Uitsteekvormen in kerst thema

     

Zo maak je het

  1. Pak een grote kom en doe daar alle ingrediënten - behalve de eetbare bloemen - in. Het is verstandig om de boter in stukjes te snijden.
  2. Kneed alles goed door elkaar totdat het een egaal deeg is.
  3. Dek het deeg af met vershoudfolie en plaats het minimaal een half uur in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Pak het deeg uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg erop uit.
  6. Steek rondjes uit met een vormpje of met een glas en leg ze op het bakpapier.
  7. Bak de koekjes in het midden van de oven voor 10 minuten en klop in een kommetje het ei los.
  8. Haal de koekjes uit de oven en versier ze stuk voor stuk. Bestrijk ze eerst licht met ei en duw daarna de bloemen licht in het deeg.
  9. Bak de koekjes nog 5 minuten tot de randjes beginnen te verkleuren.

Glutenvrije shortbread koekjes met eetbare bloemen

Dit heb je nodig (voor ongeveer 20 stuks)

  • 200 gram glutenvrije bloem
  • 100 gram kristalsuiker + beetje extra voor de finishing touch
  • Flinke snuf zeezout (gebruik je duim, wijs en middelvinger voor de hoeveelheid) 
  • 120 gram boter op kamertemperatuur
  • 40 gram gehakte pistachenoten
  • 1 ei om de bloemen vast te plakken op de koekjes 
  • Eetbare bloemen: viooltjes, anjers en fuchsia's afhankelijk van het seizoen.
  • Uitsteekvormen in kerst thema

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden celsius. Zet alvast een bakplaat klaar met bakpapier.
  2. Meng de meel, het suiker en het zout in een grote kom.
  3. Voeg de boter toe en mix het totdat het een kruimig deeg is.
  4. Voeg de pistachenoten toe en meng zodat de noten goed over het deeg verdeeld zijn.
  5. Maak een bol van het deeg en wikkel dit in plastic afdekfolie. Leg dit in de koelkast voor 10 minuten.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en plaats het tussen 2 vellen bakpapier. Rol het deeg uit tot het +- 1 cm dik is. Snij hierna de koekjes uit het deeg met vormpjes met een diameter van 4/5 centimeter en plaats ze op de bakplaat.
  7. Bak de koekjes in het midden van de oven voor 7 á 8 minuten en klop in een kommetje het ei los.
  8. Haal de koekjes uit de oven en versier nu de koekjes stuk voor stuk door ze eerst licht met ei in te kwasten en daarna de bloemen licht in het deeg te duwen.
  9. Bak de koekjes nog 3 tot 5 minuten tot de randjes beginnen te verkleuren.
  10. Haal de koekjes uit de oven en sprenkel ze direct met suiker en laat ze daarna afkoelen.

Vegan gingerbread koekjes met eetbare bloemen

Dit heb je nodig (ongeveer 20 stuks)

  • 260 gram meel (je kan ook glutenvrijmeel gebruiken voor de glutenvrije optie)
  • 1 tl baking soda
  • 1/4 tsp zout
  • 1/4 nootmuskaat
  • 2 tsp gemberpoeder
  • 2 tsp kaneel
  • 60 gram vegan boter (of gebruik kokosolie)
  • 100 gram bruine suiker (of gebruik kokossuiker)
  • 115 gram suikerstroop (wij gebruiken pannenkoekenstroop)
  • 1 el gebroken lijnzaad (flax-egg = vegan alternatief voor ei)
  • Eventueel poedersuiker en glazuur ter decoratie
  • Eetbare bloemen: wij gebruiken viooltjes, anjers en fuchsia's afhankelijk van het seizoen
  • Uitsteekvorm gingerbread mannetje.

Zo maak je het

  1. Meng in een kleine kom 1 el gebroken lijnzaad en 3 el heet water. Laat 5 minuten staan zodat de structuur dikker wordt.
  2. Meng in een grote kom het meel, de baking soda en alle kruiden en zet apart.
  3. Mix in een andere kom de vegan boter en de bruine suiker totdat het een geheel is.
  4. Voeg daarna de suikerstroop en het flex-egg (het eerder gemaakte lijnzaad goedje). Mix totdat het een geheel is.
  5. Voeg in fases het meel toe en meng met een lepel totdat het een plakkerig deeg wordt. Mocht het deeg te plakkerig worden, voeg dan nog een klein beetje meel toe.
  6. Verdeel het deeg in 2 delen. Vorm de delen tot platte ballen, wikkel het in vershoudfolie en leg in de koelkast voor minimaal 1 uur.
  7. Als het deeg afgekoeld is verwarm je de oven op 175 graden Celsius en bestrooi je je werkplek met flink wat meel.
  8. Rol voorzichtig met een deegroller een gedeelte van het deeg tot het ongeveer 0,5 centimeter dik is.
  9. Nu kan je beginnen met het uitsteken van de koekjes! Gebruik een dunne spatel om de koekjes van je werkblad op de bakplaat te leggen. Houd ongeveer 2 centimeter ruimte tussen de koekjes op de bakplaat. Rol het resterende deeg uit om meer koekjes uit te steken. Herhaal dit proces met tot al het deeg op is. 
  10. Bak de koekjes voor 8 tot 10 minuten tot ze licht bruinen aan de randjes. 
  11. Haal de koekjes uit de oven en laat ze voor 15 minuten afkoelen.
  12. Na het afkoelen kun je de koekjes verder decoreren met bloemen, poedersuiker en eventueel versieren met glazuur. Geniet ervan!