Recept: Kerststol met Jasmijn & bloemenboter

Traditioneel recept in een nieuw jasje
Geschatte leestijd: 3 minuten

Dit jaar zetten we een Duitse klassieker op tafel met kerst, maar wél in een hedendaags jasje. Deze kerststol is niet alleen overheerlijk, ook is het een plaatje om naar te kijken. Serveer de stol met een boter met eetbare bloemen* passende bij het kerstboeket op tafel. Dat wordt punten scoren bij de familie!

Recept: Kerststol met Jasmijn & bloemenboter Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Dit heb je nodig voor 2 stuks

Voor de vulling:

  • 300 g rozijnen en krenten
  • Bruine rum (optioneel)
  • 2 zakjes groene jasmijnthee
  • Rasp van 1 citroen
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 300 g amandelspijs
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 100 g hazelnoten, geroosterd

Voor het deeg:

  • 350 g bloem
  • 100 ml melk + 100 ml rozijnenwater
  • 25 g verse gist
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 7 g zout
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 140 g zachte roomboter

Bloemenhoning:

  • 200 g zachte roomboter
  • 50 g bloemenhoning
  • Eetbare bloemen*

Extra benodigdheden:

  • Kneedmachine (optioneel)
  • Bakpapier
  • Bakkwast

Zo maak je het

  • Bereidingstijd: 50 minuten
  • Oventijd: 35 minuten
  • Wachttijd: 1 nacht + 1 uur

Begin de avond voor het bakken. Doe de rozijnen in een kom, overgiet met kokend water tot ze net onder staan en laat 5 minuten rusten. Giet de rozijnen af, bewaar het vocht in de koeling en doe de rozijnen in een bak. Meng de rozijnen met een flinke scheut rum, jasmijnthee, citroen- en sinaasappelrasp dek af tot de volgende dag. Meng het amandelspijs een 1/2 losgeklopt ei, tot het volledig is opgenomen en zet het tot de volgende dag in de koeling.

Doe de volgende dag de bloem, melk, 100 ml rozijnenwater, gist, basterdsuiker, zout, citroenrasp en een ei in een kom en kneed ongeveer 10 minuten (eventueel met een kneedmachine), tot een zacht en soepel brooddeeg. Kneed aan het eind 70 gram roomboter door het deeg, tot deze volledig is opgenomen.

Laat het deeg 10 minuten rusten en meng vervolgens het rozijnenmengsel van de avond ervoor en hazelnoten erdoor. Kneed tot ze volledig vermengd zijn met het deeg. Verdeel het deeg in 2 bollen en laat ze onder een vochtige doek 30 minuten rijzen op een met bloem bestoven werkbank.

Verdeel het amandelspijs in twee stukken er rol uit tot op een bloem bestoven werkbank tot ca. 25 cm. Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem de bollen deeg en rol iedere bol tot een lap van ca. 30 cm op een bloem bestoven werkbank.

Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw één kant van het deeg over het spijs. Leg beide stollen op een met bakpapier beklede bakplaat, laat onder een vochtige doek 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Klop het overige ei los met een vork en bestrijk de broden rijkelijk. Bak de stollen in 35-40 minuten goudbruin in de oven.

Smelt ondertussen de overige roomboter in een pannetje en smeer de stollen rijkelijk in met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen.

Meng voor de bloemenboter de roomboter met de bloemenhoning. Leg de boter op een stuk bakpapier en vorm tot een rol. Laat een uur opstijven in de koeling. Rol de boter voor serveren door de eetbare bloemen* en serveer bij de stollen.
 

Volop genieten van een klassieke kerst

Meer smullen met kerst? Bekijk ook onze varianten op dit Britse, Franse en Nederlandse recept. Kan je niet genoeg krijgen van the most wonderful time of the year? Wij ook niet! Jingle bells hebben we niet, maar op social media houden we je op de hoogte met de laatste bloemeninspiratie. Je vindt ons op FacebookInstagram en Pinterest.

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.