DIY: instant luxe met een pioenchandelier

Theatraal bloemschikken op grote hoogte
Geschatte leestijd: 2 minuten

Als (onofficiële) partyplanner ben je altijd op zoek naar inspiratie. Thema’s, locaties, recepten en de nieuwste toepasbare trends. Pioenrozen prijken al tijden in favorietenlijstjes om een partijtje aan te kleden. Maar in de vorm van een zwevende pioenchandelier zagen we deze beeldschone bloem nog niet vaak. Laat je inspireren en ga zelf aan de slag. 

Voor een gezellige brunch of chique diner

We waarschuwen je alvast een beetje: een chandelier boven de eettafel veroorzaakt nekkrampen van het steeds omhoog willen kijken. Het leuke van dit bloemschikspektakel is dat je het zo gek kan maken als je zelf wilt. Daarom is een pioenchandelier geschikt voor ieder feest. Jij bepaalt hoe groot deze fleurige eregast wordt. 

Dit heb je nodig

  • Hoelahoep, groene kransvorm van ijzerdraad of andere cirkelvorm

  • Sisaltouw of visdraad

  • Groene bloemistentape of washi tape

  • Flink wat pioenrozen (wij gebruikten deze soorten: Gardenia, Christmasvelvet en Flame)

  • Als opvulbloemen gebruikte wij rode Astrantia's, Aquilegia nora Barlow en Scabiosa antropurpurea 
  • Weelderige groene bladeren en of takken, bijvoorbeeld olijftakken

Zo maak je het

Stap 1

Bepaal de grootte van je pioenchandelier. Ga je voor een enkele of dubbele laag? Zorg ervoor dat de constructie aan elkaar gebonden wordt met (sisal)touw of visdraad en bindt het af met tape. 

Stap 2

Wikkel het groen om de ringvorm. Doe dit een paar keer tot je het weelderige effect hebt bereikt waar je naar op zoek bent. Het is mooi als er ook wat groen verticaal hangt. 

Stap 3

Plaats de pioenrozen tussen het groen en de ringvorm en zet het waar nodig vast met tape. Het is mooi om gecentreerde groepjes van 3 of 4 bloemen te plaatsen en dan weer een stukje ruimte open te laten. 

Stap 4

Plaats nog wat groen voor een extra luxe uitstraling. Bij een pioenchandelier met een dubbele laag is het prachtig als de bovenste laag uit alleen groenwerk bestaat. 

Hoe lang de chandelier houdbaar is, hangt af van een paar factoren:

  • De levensfase van de bloem (in knop of volledig uitgebloeid)

  • De (buiten)temperatuur

  • Of je de bloemen tussentijds hebt beneveld

Je kunt uitgaan dat de pioenchandelier 1 à 2 dagen vers blijft, daarna verandert het geheel in een prachtig droogspektakel.