Moeders herdenken met bloemen: ideeën en tips

Bloemen voor de moeders in ons hart

Op Moederdag zetten we alle moeders in het zonnetje. Mama's, bonusmama's, (overgroot)oma's, zwangere vrouwen, fantastische tantes, maar ook overleden moeders. Want op deze dag worden zij extra gemist. Gemist, maar zeker niet vergeten. Op Moederdag memoreren we de moeders die niet meer fysiek bij ons zijn, maar wel in ons hart. Lees verder en laat je inspireren door ideeën en 5 bloemen vol symboliek om je overleden moeder(figuur) te gedenken. 

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

moederdag: herdenk je moeder(figuur) met bloemen

Hopelijk barst Moederdag dit jaar van liefde door overenthousiaste kiddo’s, prachtige knutsels, mooie liedjes, ontbijt op bed en kilometers chocolade. Het is ook nog eens een zondag, wat een heerlijkheid! Maar Moederdag is misschien ook een dag waarop je even moet slikken, omdat je je eigen moeder, schoonmoeder, of je (overgroot)oma mist. Hoe kun je zo'n emotionele dag nou beter doorkomen dan met een flinke dosis kleur, geur, geluk en symboliek? Bloemen zijn de perfecte manier om jouw gevoelens onder woorden te brengen op deze dag. Maar welke bloemen zijn geschikt en passen bij jouw moeder(figuur)? Je ontdekt het hieronder!

“Lieve tip: plaats op Moederdag een paar van haar lievelingsbloemen in het raamkozijn.” 

welke bloemen kiezen bij herdenking? 

Was je moeder een “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”-type? Dan is het leuk om een aantal kleine vazen in het raamkozijn te plaatsen met stelen van haar lievelingsbloemen. Het staat ook nog eens supergezellig! Stond je moeder bekend om haar zachte hand op de knip? Dan doe je haar eer aan met een lieflijk altaar met elementen die je al in huis hebt. Een vintage item, haar mooiste foto, dat medaillon waar je als kind verliefd op was, een veer die jullie samen vonden op het strand en haar favoriete bloem, die je solo laat stralen in een vaasje. Was jouw moeder een zeer extravert en aanwezig type? Ga dan voor een uitbundig boeket op een opvallende plek in huis. Op deze manier is mama er toch nog een beetje bij. Al was ze dat natuurlijk altijd wel, in je hart.

roos | oranje roos | roos herdenken | roos moederdag

symbolische betekenis van bloemen

In principe zijn alle bloemen geschikt om een geliefde overledene te gedenken, mits ze jou, of de overleden persoon, maar een goed gevoel bezorg(d)en. Je kunt daarom met een gerust hart bloemen kiezen door te luisteren naar je gevoel, of door te kiezen voor de favoriete bloem(en) van de overledene. Kun je wat extra inspiratie gebruiken en wil je zeker zijn van bloemen met een passende betekenis? Deze 5 bloemen met rijke symboliek zijn zeer geschikt om je geliefde moeder (of andere overledene) te gedenken: 

  • Roos: als er één bloem is die liefde symboliseert, dan is het de roos wel. Dat maakt dat de populaire bloem altijd een goede keus is om een geliefde te gedenken. 
  • Orchidee: de orchidee staat voor schoonheid en zuivere vriendschap. Wist jouw knappe moeder(figuur) alles van je, en was ze als een dierbare vriend? Dan mag de orchidee zeker niet ontbreken!
  • Lisianthus: waardering, dankbaarheid en erkenning. Dat is de symboliek van de elegante lisianthus. Een perfecte bloem dus, om waardering voor een overledene te uiten! 
  • Lelie: de veelzijdige lelie straalt sereniteit en puurheid uit. Daarnaast staan lelies symbool voor vrouwelijkheid, liefde en vergankelijkheid. Zeer toepasselijk dus, om je overleden moeder(figuur) te gedenken.
  • Calla: Calla heeft een stijlvolle, luxueuze uitstraling. De bloem staat symbool voor zuiverheid, sympathie en schoonheid. Kortom: een geweldige bloem om een overledene mee te gedenken. Bovendien is Calla, vanwege haar vorm, perfect geschikt voor een liggend bloemstuk op een graf. 

meer moederdag inspiratie

Toe aan meer bloemige inspiratie voor Moederdag? Maak voor Moederdag een prachtige bloemenletter, ga samen met de kids aan de slag met mini-boeketten, of ontdek deze prachtige bloemen voor Moederdag met een ijzersterke symboliek. Volg ons ook op Instagram, Pinterest of Facebook voor meer inspiratie. 

lelie | lelie symboliek | lelie rouwbloem | bloem moederdag