Leer je bloemen how to tiki!

Wonen & Oceanië

Tiki werd in de tweede helft van de vorige eeuw steeds populairder in de rest van de wereld. De interesse in de Polynesische cultuur groeide mede doordat Hawaii een belangrijke haven huisvestte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ‘bloemslinger in je haar’-gevoel, fleurige foute overhemd, architectuurstijl en houtsnijkunst kregen steeds vaker een plek in het westen. Er verschenen heuse tikibars, maar ook bij de mensen thuis was de inspiratie overduidelijk. Logisch, want het is verre van vervelend om jezelf te omringen met een tropische vibe terwijl je nipt aan een Mai Tai. Haal een beetje Oceanië in huis door je bloemen in een tiki-jasje te steken. 

How to Tiki Jane Hall Design Mooiwatbloemendoen.nl

Tiki mythologie

De Polynesische mythologie is de grote inspiratiebron voor de kunstvorm tiki. In hout of steen worden figuren uit de mythologie gesneden of gehakt. De nadruk ligt veelal op de natuur en de oceaan. Aarde en water... Wacht eens even, het kwartje valt! Opeens is het helemaal niet zo gek dat er onwijs veel tiki-vazen en -plantpotten te vinden zijn. 

Getikt van tiki

De tiki-trend is er eentje om mee op te passen. Voor je het weet surf je in je Hawaiishirt het huis door met de deuntjes van de Beach Boys op de achtergrond en drink je koffie niet meer uit een beker, maar uit een kokosnoot. Dat gaat wellicht wat te ver. Maar de natuur in huis in de tiki-sferen brengen dát is wel heel leuk. Vazen, plantpotten, stellages en hele plantbakken met ingebouwde waterval. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan een tikkie tiki. 

Zelf aan de slag 

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Een flinke kentia palm of bananenboom dient als palmboom, dan hebben we dat alvast gehad. Van fruit maak je exotisch ogende vazen. Dat fruit gooi je natuurlijk niet weg, maar gebruik je voor een heerlijke snack. Of nóg beter: als garnering voor je over-de-top-tiki-cocktail. 

Zin in een tropische knipoog voor je bloemen? Op Etsy koop je een passende tiki-geïnspireerde vaas.