DIY: kaarsenhouder met bloemenvaasjes

In 4 weken aftellen naar kerst

Kaarsen zijn de ultieme sfeermakers die je kersttafel compleet maken en een knus gevoel geven. Voor deze DIY gebruiken we er vier, als knipoog naar de adventsperiode, waarbij op de vier zondagen voor kerst een (advents)kaars wordt aangestoken. Liever meer of minder kaarsen? Leef je uit! Deze kaarsenhouder maak je natuurlijk naar eigen wens. Lees verder en ontdek hoe je deze feestelijke kandelaar zelf maakt. 

DIY: kaarsenhouder met bloemenvaasjes Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

kandelaar zelf maken

Wat deze kaarsenhouder extra bijzonder maakt, is de florale touch. Dankzij de kleine vaasjes biedt de kandelaar ruimte voor je favoriete winterbloemen! Ga je voor kaarsen in dezelfde kleur als je bloemen (of andersom)? Of ga je voor een bont geheel? Aan jou de keus. Extra leuk: door de mini-vaasjes regelmatig te voorzien van verse bloemen en schoon water, geniet je niet alleen in december, maar het hele jaar door van je zelfgemaakte kandelaar!

benodigdheden kandelaar zelf maken

 • Betonmix (tip: gebruik geen cement, dat is te hard)
 • Een vorm/mal om het beton in te gieten
 • Goudsnippers
 • Huishoudfolie
 • Aluminiumfolie
 • Schuurpapier
 • 4 kaarsen (meer of minder kan ook)
 • 4 stompjes van kaarsen (of meer of minder, kies hetzelfde aantal als het aantal kaarsen en dezelfde grootte als de kaarsen die je wilt gebruiken)
 • Hechtwasrondjes (of iets anders om de kaarsen op hun plek te houden)
 • Reageerbuisjes (om bloemen in te doen)
 • Stelen van je favoriete bloemen. Inspiratie nodig? Dit zijn typische winterbloemen

ZO MAAK JE de kandelaar 

STAP 1

Maak het plateau van beton. Zorg ervoor dat het betonmengsel de dikte heeft van pannenkoekenbeslag. Zorg ervoor dat alle luchtbelletjes uit het betonmengsel zijn. Dat kun je doen door het beton (verschillende keren) op een vlakke ondergrond te laten vallen. Giet het mengsel in de gewenste vorm. Vul de mal niet helemaal tot het randje, want het komt iets omhoog als je de gaten voor de kaarsen maakt. 

STAP 2 (TERWIJL HET BETON NOG NAT IS)

Maak de gaten voor de kaarsen en de reageerbuisjes voor de stekjes. Voor de kaarsen: wikkel de stompjes in huishoudfolie en druk ze in het beton. Laat ze erin staan totdat het beton hard is. Voor de reageerbuisjes: wikkel de reageerbuisjes in aluminiumfolie en druk ze in het beton, laat ze er even in staan en haal ze eruit. Decoreer vervolgens het plateau met goudsnippers.

STAP 3 

Haal alle kaarsen eruit als het beton zo goed als droog is.. Gebruik eventueel schuurpapier om de randen van alle gaatjes glad te maken.

STAP 4

Is het beton helemaal droog? Zet je nieuwe kaarsen en reageerbuisjes op de gewenste plek. Om ervoor te zorgen dat de kaarsen goed blijven staan kun je hechtwasrondjes of kaarsenlijm gebruiken. Vul de reageerbuisjes met een beetje water en je favoriete bloemen. Bijvoorbeeld rode rozen, de kerstbloem Amaryllis of de frêle Anemoon.

STAP 5

Geniet van je plateau! Steek de kaarsen aan en geef het plateau een mooi plekje in je huis of doe ‘m een geliefde cadeau. 

Meer inspiratie voor de kerst

Krijg je niet genoeg van de combi bloemen & kerst? Wij ook niet! Bekijk ons kerstdossier vol florale feestdagenpracht of volg ons op PinterestInstagram en Facebook voor je dagelijkse dosis bloemeninspiratie!