Vriendinnen zijn net als bloemen

Pscyholoog Roos Woltering vertelt over vriendschap

Psycholoog Roos Woltering vertelt waarom vriendinnen net als bloemen zijn en staat stil bij de betekenis van vriendschap. Weet jij bijvoorbeeld wat het favoriete drank je is van jouw vriendin, of weet je met wie ze voor het eerst gekust heeft en wat  haar lievelingsbloem is?

BFFWat is vriendschap eigenlijk?

Roos Woltering: "Vriendschap is een nauwe, niet seksuele relatie tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en voorwaardelijkheid. De Griekse filosoof Aristoteles schreef: “Ware vriendschap is de liefde voor de ander, omwille van de ander.” Bij vriendschappelijke relaties komt dus altijd een soort liefde kijken. Dat is geen liefde in de betekenis van seks en romantiek, maar je houdt altijd van je vrienden. Die liefde komt altijd van twee kanten: je kunt niet met iemand bevriend zijn die dat niet met jou is. En dat betekent dat de ander zich ervan bewust is dat jullie vrienden zijn."

Wet van de wederkerigheid

"Het belangrijkste element van vriendschap is misschien wel de wet van de wederkerigheid, oftewel ruilhandel. Dat klinkt natuurlijk niet zo ‘romantisch’, maar de beste vriendschappen zijn de vriendschappen waar het geven en nemen ongeveer met elkaar in evenwicht is. En dat geven en nemen gaat dan over aandacht, interesse in elkaar, ondersteuning en oprecht luisteren naar elkaar. Het mooie van echte diepgaande vriendschappen is dat je kunt geven zonder wat terug te verwachten omdat je weet dat als het nodig is jij ook altijd op haar kan terugvallen."

Vriendinnen zijn net als bloemenVriendinnen zijn net als bloemen

"Het is goed voor je om vrienden te hebben. Uit onderzoek blijkt dat vriendschappen een therapeutische waarde kunnen hebben. Vrienden motiveren en inspireren. Ze geven betekenis aan je leven, het gevoel ergens bij te horen en vergroten je zelfvertrouwen. Ze verdubbelen vreugde en verminderen het gevoel van ellende, verlagen de bloeddruk, zorgen voor minder kans op hartziekten en diabetes, minder depressies, minder dementie, minder stress, voornamelijk bij vrouwen. Vrouwen luchten graag hun hart. Dat noemen we ook wel het kalmeringshormoon."

"Naast vrienden is het ook heel goed om bloemen om je heen te hebben. Bloemen zorgen ook voor een positief gevoel, leveren een instant true smile op en verminderen angst en stress gevoelens. Daarnaast zijn ze ook nog super goed voor je image: door het geven van bloemen word je vrolijker, wamer, aardiger, meer ondernemend en betrouwbaarder gevonden. En bloemen nodigen uit voor een goed gesprek. Oftewel: vriendinnen zijn net als bloemen."

Vrouwen versus mannen

"Vrouwenvriendschappen verschillen van mannenvriendschappen. Mannen zullen vaker iets samen ondernemen en delen vaak meerdere hobby’s, terwijl vrouwen vaak voornamelijk praten, thee drinken en niet echt iets hoeven te ondernemen. Tijdens het praten is er vaak veel uitwisseling van gevoelens en gedachten en behoefte aan acceptatie en bevestiging.
Vrouwen vinden het dan ook het belangrijkst dat ze zich kunnen herkennen in elkaar. Ga maar na; ook al lijken je vriendinnen vaak heel anders, vaak denken jullie over de belangrijkste dingen hetzelfde. En als dat niet zo is, kunnen vrouwen elkaar tot in het oneindige advies geven. Ook omdat vrouwen zich natuurlijk ontzettend goed in elkaar kunnen verplaatsen. Misschien wel het grootste risico van vrouwenvriendschappen is het Ik-ander perspectief. Vrouwen kopen een boeket dat ze zelf mooi vinden, maar vooral waarvan ze denken dat haar vriendin het mooi vindt. Mannen kopen gewoon wat zij mooi vinden en denken daar minder over na. Vrouwen verplaatsen zich dus in het perspectief van de ander."

Vriendinnen zijn net als bloemenBFF

"Ik heb veel vriendinnen, goede vriendinnen en hele goede vriendinnen, vriendinnen om mee te shoppen, vriendinnen om mee te dansen of bier mee te drinken. Vriendinnen die ik bel als ik advies nodig heb en andere vriendinnen die mij bellen als zij advies nodig hebben. Maar ik heb maar één beste vriendin: mijn hartsvriendin. Een belangrijk kenmerk van je beste vriendin is waarschijnlijk dat jullie een hoog niveau van zelfonthulling hebben. In normaal Nederlands: jullie durven veel van jullie zelf te laten zien. Ook is de kans groot dat jullie elkaar vaak in vertrouwen nemen. Uiteraard kun je ook de allerbeste vriendinnen zijn terwijl je wel geheimen voor elkaar hebt, zeker als het gaat om geheimen die je van iemand anders hebt gehoord. Diegene heeft het niet voor niets alleen aan jou verteld. Misschien nog wel het belangrijkste kenmerk van je beste vriendin is dat je weet dat ze je waardeert om wie je bent. Geef toe, iedereen heeft dingen die minder leuk zijn. We zeuren te veel over onze dikke billen, worden hysterisch met een wijntje te veel op, onderbreken anderen als we enthousiast zijn, vinden het heel belangrijk dat we minstens een keer per week sjans hebben, zijn verlegen in nieuwe groepen of wat dan ook. Je beste vriendin weet dat van je maar vindt dat iedereen recht heeft op zijn eigen gekte. En nog belangrijker: zij zal jou nooit afvallen in gezelschap. Roddelen over je beste vriendin is echt not done. Stel je voor dat ze dat over jou zou doen."

"Je beste vriendin is misschien wel als een mooi boeket: perfect van samenstelling en elke keer als je kijkt ontdek je weer iets moois."

Beste vriendin als mooi boeket

"Je beste vriendin is misschien wel als een mooi boeket: perfect van samenstelling en elke keer als je kijkt ontdek je weer iets moois. Met de meeste vrienden match je op één of twee vlakken heel goed, maar je beste vriendin heeft veel meer smaken in huis. Hoe ziet jouw vriendin er als boeket uit? Bedenk eens tien dingen die je waardeert aan haar en durf ze met haar te delen."

Roos WolteringOver Roos Woltering

Roos Woltering is na haar studie Klinische psychologie aan de Universiteit van Utrecht en haar baan bij het UMC als docent Communicatieve Vaardigheden zich bezig gaan houden met het ontwikkelen van mensen op de werkvloer. Eerst als assessment psycholoog, waar zij potentieel talent voor multinationals scande en later als trainer en coach. Tijdens deze verschillende werkzaamheden raakte Roos geïntrigeerd door de verschillen tussen mannen en vrouwen, die haar telkens weer verrasten. Zij heeft zich hier verder in verdiept en gespecialiseerd en een aantal workshops en trainingen ontwikkeld speciaal gericht op de werkende vrouw. Tevens heeft zij een coachingsprogramma opgezet voor de jonge carrièrevrouw. Inmiddels is zij al weer een aantal jaar een veelgevraagd spreker op beurzen en congressen en geeft zij trainingen en workshops speciaal voor vrouwen. Zo sprak zij ook tijdens het Lievelingsbloem Bloggersevent over Vriendschap.