Recept: Kerstmis worteltaart met Amsterdam huisjes

Traditioneel recept in een nieuw jasje
Geschatte leestijd: 3 minuten

Dit jaar zetten we een Nederlandse klassieker op tafel met kerst, maar wél in een hedendaags jasje. Deze tulband wortel-notentaart is niet alleen overheerlijk, ook is het een plaatje om naar te kijken. Versier de zelfgebakken taart met de kleinsten thuis en je hebt er een leuke middagbesteding bij deze kerstvakantie. Tussentijds snoepen mag!

Recept: wortelnotentaart voor kerst Mooiwatbloemendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Dit heb je nodig voor 8-10 porties

Carrotcake:

  • 240 g tarwebloem
  • 10 g bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 6 eieren
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 450 g wortels, geraspt
  • 75 g rozijnen
  • 75 g cranberry’s
  • 4 tl rozenwater
  • 100 g pistachenoten, geroosterd
  • 80 g geraspte kokos

Amsterdamse huisjes:

  • 120 g zachte roomboter
  • 120 g lichtbruine basterdsuiker
  • 120 g bloemenhoning
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 1,5 tl kardemompoeder
  • Snuf zout
  • 1 ei + 1 eiwit
  • 300 g bloem
  • 200 g poedersuiker

Extra benodigdheden:

  • 250 g roomkaas + extra voor serveren
  • Tulbandvorm
  • Mixer
  • Spuitzak
  • (Room)boter voor invetten
  • Eetbare bloemen* voor garnering

Zo maak je het

  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Oventijd: 1 uur en 10 minuten
  • Wachttijd: 2 uur

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm rijkelijk in met boter. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Klop de eieren met suiker 3-4 minuten met een mixer en giet langzaam, al mixende, de olie erbij. Spatel het oliemengsel door de droge ingrediënten. Voeg de geraspte wortel, rozijnen, cranberry’s, rozenwater, pistachenoten en kokosrasp toe. Spatel het beslag door tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Vul de tulbandvorm met het cakebeslag en bak de cake circa 1 uur in de oven. Check met een houten satéprikker of de cake gaar is. Komt hij er schoon uit, is de cake gaar. Laat de cake 20 minuten afkoelen en stort hem voorzichtig uit de vorm. Laat minimaal 2 uur helemaal afkoelen.

Doe voor de koekhuisjes de roomboter, basterdsuiker, honing, kaneel, kardemom en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg tot slot de bloem toe. Meng tot een samenhangend deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op bloem bestoven werkbank uit tot een dikte van ca. 4 millimeter. Snijd huisjes met verschillende geveltjes uit het deeg en verplaats voorzichtig naar de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bak de koekjes in 12-14 minuten gaar en laat ze volledig afkoelen.

Meng voor de icing het eiwit met de poedersuiker en doe het in een spuitzak. Versier de huisjes met de icing. Roer de overige icing door de roomkaas.

Plak de koelhuisjes met een likje van het roomkaasmengsel tegen de tulband. Bestuif de Tulband met extra poedersuiker, versier met eetbare bloemen* en serveer met de overige roomkaas.

Volop genieten van een klassieke kerst

Meer smullen met kerst? Bekijk ook onze varianten op dit Britse, Franse en Duitse recept. Kan je niet genoeg krijgen van the most wonderful time of the year? Wij ook niet! Jingle bells hebben we niet, maar op social media houden we je op de hoogte met de laatste bloemeninspiratie. Je vindt ons op FacebookInstagram en Pinterest.

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.