Recept voor Valentijnsdag: tartelettes met eetbare bloemen 

Romantiek begint in de keuken

Ga je voor een Valentijnsdag vol quality time met je crush of geliefde, duik dan eens samen de keuken in voor een zoete traktatie. Want wat is er nou een fijnere manier om van elkaars gezelschap te genieten en jullie teamwork letterlijk op de proef te stellen? Lees verder, bekijk het recept voor overheerlijke tartelettes en haal de benodigdheden in huis! 

taartjes met eetbare bloemen | tartelettes met roomvulling
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Tartelettes met eetbare bloemen zelf maken 

Het recept voor de tartelettes vind je onderaan dit artikel. En we verklappen je alvast: zelf maken is simpeler dan je denkt! En door de tartelettes te decoreren met eetbare bloemen* als viooltjes, rozenblaadjes, primula en goudsbloem, voeg je elegantie, kleur en een verfijnde smaak toe aan de romige gebakjes.  

Een tafel vol liefde en bloemen 

Zijn de gebakjes klaar? Dan is het (bijna) tijd om ervan te genieten! Maak er een speciaal en romantisch moment van. Dek de tafel met je mooiste servies, dim de lampen, steek kaarsen aan en zet jullie favoriete playlist aan. Voor een extra florale touch laat je een romantisch valentijnsboeket stralen op tafel en serveer je bij de gebakjes deze romantische rozenpunch. 

taart met eetbare bloemen | tartelettes room

Benodigdheden tartelettes met eetbare bloemen 

Voor de bodem (het deeg) 

  • 175 gram bloem 
  • 70 gram poedersuiker 
  • 30 gram amandelmeel 
  • 105 gram boter, koud en in blokjes 
  • ½ ei, losgeklopt 
  • Snufje zout 
  • Gebaksvormpjes of -ringen (het liefst 8-10 cm doorsnede en 2-2.5 cm hoog) 

Voor de roomvulling 

  • 65 gram kristalsuiker 
  • 16 gram vanillesuiker 
  • 35 gram bloem 
  • 350 ml melk 
  • 3 eidooiers 

Voor het glazuur 

  • 100 gram poedersuiker 
  • ½ eetlepel water 
  • Eetbare bloemen* ter decoratie (zoals viooltjes, rozenblaadjes, primula en goudsbloem) 
  • Eventueel: kleurstof (om een andere kleur dan wit te bereiken) 

Zo maak je de bodem van de tartelettes 

  1. Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng alles door elkaar.  
  2. Voeg de boter toe aan het mengsel en meng het er met je vingertoppen doorheen. Ga door totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt. 
  3. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg.  
  4. Verpak het deeg in plasticfolie, laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. 
  5. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter.  
  6. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes mee te bekleden. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. 
  7. Prik het deeg op de bodem van de vormpjes een paar keer in met een vork. Dit voorkomt dat het deeg bol gaat staan tijdens het bakken. 
  8. Zet de beklede vormpjes 15-30 minuten in de koelkast. 
  9. Bak de tartelettes in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.  

Zo maak je de roomvulling van de tartelettes 

  1. Meng de kristalsuiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom door elkaar. Voeg vervolgens ook de bloem toe en roer door totdat de bloem helemaal is opgenomen. 
  2. Verhit de melk in een pannetje. Zodra de melk begint te koken (belletjes aan de rand van de pan) draai je het vuur uit. Voeg een beetje van de gekookte melk toe aan het eimengsel en roer door totdat de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is. 
  3. Giet het mengsel terug in het pannetje en zet het vuur weer aan. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren, roer ook goed over de bodem van de pan. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft. 
  4. Giet de room in een schone schaal en dek af met plasticfolie. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje op de room komt. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen. De room dikt in de koelkast nog verder in. 
  5. Als de room helemaal is afgekoeld is het tijd om de tartelettes met de room te vullen. 

Zo maak je het glazuur van de tartelettes 

  1. Zeef de poedersuiker in een kommetje. 
  2. Roer een halve eetlepel water door de poedersuiker tot een dik papje. Zonder kleurstoffen toe te voegen krijg je wit glazuur, door kleurstof toe te voegen geef je kleur aan je tartelette. 
  3. Blijf roeren totdat het glazuur glanst.  
  4. Laat het glazuur over de tartelettes uitlopen en strijk het glazuur glad met een mes. 
  5. Decoreer de tartelettes met eetbare bloemen*. Serveren maar! 

Meer cadeautips voor Valentijnsdag 

Als de primaire liefdestaal van jouw lover ‘quality time’ is, dan scoor je natuurlijk bonuspunten door samen deze tartelettes te maken. Weet je niet zeker of ‘quality time’ de liefdestaal is van jouw valentijn? Of kun je nog wel wat meer cadeau inspiratie voor Valentijnsdag gebruiken? Check dan even dit artikel over de 5 liefdestalen, inclusief passende cadeautips. Oh, en vergeet ons niet te volgen op Pinterest, Instagram en Facebook.  

Fijne Valentijnsdag! 

*Let op: zet niet zomaar je tanden in een snijbloem of plant. Gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.