Kijkje in de kas: LG Flowers

24 voetbalvelden vol gerbera soorten

In de sierteelt tref je geregeld kassen aan vol met bonte kleuren, maar een assortiment zoals bij LG Flowers hebben er maar weinig. Neem je een kijkje in de kas van deze gerberakweker in Pijnacker, dan stap je een zee aan kleuren. In het fleurige assortiment van meer dan tachtig tinten bloemen vind je hier voor ieder boeket de perfecte gerbera. Een nieuwe trend in aantocht? LG Flowers speelt er naadloos op in en creëert de ideale gerbera.

LG flowers gerbera | mooiwatbloemendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Twaalf hectare aan gerbera’s

Liefde voor bloemen is wat LG Flowers drijft. Het zit bij de familie Lansbergen in het bloed. In de jaren ’40 kwam LG Flowers – de initialen staan voor Lansbergen Gerbera – tot stand onder Piet Lansbergen. Inmiddels laten zijn kleinkinderen Joyce Lansbergen (foto), haar broer Mike en een team vol vakidioten het bedrijf letterlijk bloeien. En groeien, want de vruchtbare grond waar de wortels van al hun gerbera’s liggen is ruim 24 voelbalvelden groot. Een fikse en bloemrijke bodem om duurzaam te benaderen, daarom staat dit onderwerp hoog op de agenda bij het familiebedrijf in Pijnacker. “Bloemen staan voor natuur, gezondheid en creativiteit en we willen dat onze bloemen met respect voor deze natuur tot stand komen”, legt mede-eigenaar Joyce uit.

Gasloze gerberateelt

Teruggeven aan de natuur gaat bij LG Flowers hand-in-hand met bloementeelt. Onlangs investeerde het bedrijf in een warmteboiler die het mogelijk maakt acht maanden gasloos te telen. “Het is de eerste grote stap voorwaarts richting produceren van mooie producten zonder inzet van gas”, legt Joyce uit. “De warmteboiler gaat ervoor zorgen dat voldoende warmte de kas in kan, waardoor het onnodig wordt onze kassen met gas te verwarmen.”

Zo Duurzaam mogelijk telen

LG Flowers deelt, als een van de grootste gerberaproducenten ter wereld, graag haar blik op de toekomst. Op de meer dan 120.000 m2 vruchtbare grond zorgen ze jaarlijks voor het ontstaan van zo’n 95 miljoen gerbera’s. Het liefst telen ze deze zo duurzaam mogelijk. “We kunnen grondstoffen maar één keer gebruiken en daar moeten we zuinig op zijn”. Verduurzaming blijft als het aan Joyce ligt zeker niet bij enkel de warmteboiler: “We moeten als sector antwoorden krijgen en vinden op duurzaam telen. Niet alle technieken zijn er al, maar we kunnen steeds een stapje nemen en ik ben overtuigd dat we er uiteindelijk met de hele sector een antwoord op vinden.”

gerbera kas kweken | mooiwatbloemendoen

Tachtig tinten door veredeling

Diezelfde sector profiteert optimaal van de technieken die in Pijnacker worden ingezet. Voor ieder type en kleur boeket is een perfecte gerbera te vinden. Het resultaat van slimme veredeling. “We telen rond de tachtig soorten”, deelt Joyce met trots. “Waarom zoveel? Iedere tint is net iets anders. Denk aan de pantonekleuren bij verf. Zo werkt het wat ons betreft ook in bloemen.”

Trendgevoelig én trendsettend

Het bedrijf gaat niet enkel de uitdaging aan met kleuren, maar ontdekt ook verschillen in houdbaarheid van de bloem. Ieder jaar kijken de telers van LG Flowers reikhalzend uit naar nieuwe variëteiten. Dankzij het relatief eenvoudige proces van veredelen bij gerbera’s wordt aan de lopende band geëxperimenteerd. Daarbij gebruiken ze een kwastje om stuifmeel van de ene bloem te halen en over te zetten op een andere. “De gerbera volgroeit en na verloop van tijd pellen we hem. De lintbloemblaadjes zijn dan volgezogen met zaad. Dat zaaien we uit in zaadbakjes en zo ontstaan nieuwe soorten gerbera’s.”

Tip van de kweker

Hoe houdbaar de gerbera’s uit Pijnacker ook zijn, alleen met de juiste verzorging blijven ze langdurig fris en fleurig.  Met deze tip van Joyce houd je de bloem zo lang mogelijk stralend. “Zorg dat je vaas goed schoon is en gevuld met schoon water. In een ongebruikte vaas zitten altijd stofdeeltjes. De gerbera heeft kleine haarvaatjes die snel dichtslibben. Die doen het gewoon niet goed op stofdeeltjes. Dus, mijn tip: zorg voor een schone vaas en schoon water en dan kan het zijn dat ze zomaar ruim twee weken lang blijven staan”. 

Meer inspiratie

Meer weten over de gerbera? In onze bloemenwijzer lees meer over haar symboliek en variaties. Ook in ons zomer dossier vol zomerse bloemeninspiratie speelt de gerbera een belangrijke rol. Meer weten over LG Flowers? Bezoek de website, ontmoet de kweker en ontdek meer over haar mooie visie en kleurrijke assortiment.   

gerbera's soorten LG Flowers | mooiwatbloemendoen