Kijkje in de kas: lelies van Moermanlilium

Een kas vol schoonheid van topkwaliteit

Sierlijke schoonheden, heerlijke geuren, verfijnde vormen en prachtige kleuren: welkom in de kas van Moermanlilium! Jaap Moerman en zijn twee broers zijn eigenaar van dit familiebedrijf in De Lier (Zuid-Holland), dat al 55 jaar bestaat. Moermanlilium staat bekend om hun focus op duurzaamheid, innovatie en topkwaliteit. Een kijkje nemen? Lees verder en ontdek wat er gebeurt achter het kasglas!

Jaap Moerman | Kijkje in de kas bij Moerman lelies
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Moermanlilium: lelies van topkwaliteit

Moermanlilium bestaat uit 6 kwekerijen, waar 6 dagen per week de mooiste, award-winning lelies worden geoogst. De broers Moerman kweken jaarrond zo’n 25 varianten van 2 soorten lelies: 

  • Orientals en OT's (hybrides): dit zijn de enkelbloemige, ‘normale’ lelies met een vrij sterke geur en stuifmeel.  
  • Roselily: deze lelies zijn gevuld-bloemig (meerdere rijen bloemblaadjes), licht geurend en hebben geen stuifmeel. 

Het kweekproces van lelies

Lelies bloeien uit een bol. Om ze te laten groeien hebben de bollen eerst een koude periode nodig (om op kracht te komen). Vervolgens hebben ze een warme periode nodig om te kunnen uitgroeien tot bloem. Dit proces van bol naar bloem verloopt in grove lijnen als volgt:

  • In december komen de nieuwe leliebollen bevroren binnen bij Moermanlilium. Deze bollen worden bewaard in de vriescel bij een extern koelhuis.
  • Wekelijks worden er zo'n 30.000 kratten gevuld met bollen uit de vriescel. Deze gevulde kratten gaan naar een koelcel, waar het 10 °C is. De bollen worden geplant in cocopeat: een product op basis van gecomposteerde kokosnootvezels, dat gezonde groei van de lelies bevordert. 
  • In de koelcel blijven de bollen zo'n 3 weken staan om 'wakker' te worden en een plantje te vormen. Dit proces wordt 'voortrekken' genoemd.
  • Na 3 weken in de koelcel is het tijd voor warmte. De kratjes met kleine plantjes zijn klaar om de kas in de gaan, waar het zo'n 16 °C is en ze goed kunnen groeien.
  • Na 12 weken zijn de lelies klaar om geoogst, gebundeld en verpakt te worden. Nu is het tijd om te stralen in een bloemstuk of vaas! 

We legden het kweekproces van lelies (in grove lijnen) voor je vast op camera. Swipe door de onderstaande beelden! 

lelie bollen moerman lelies
lelies in kas | moerman lelies
groeiende lelies | lelies kweken | moerman lelies
lelie in bloemknop | lelie in kas
lelies geoogst moerman lelies

Duurzaam gekweekte lelies

Duurzaamheid staat bij Moermanlilium hoog in het vaandel. Zo maakt Moermanlilium gebruik van 1650 zonnepanelen, wordt volledig onder led-licht geteeld en staat recycling centraal, gedurende het gehele productieproces. Daarnaast maakt Moermanlilium gebruik van hun eigen WKK’s: systemen die ervoor zorgen dat warmte en kracht (elektriciteit) gelijktijdig worden opgewekt.

“Wij doen aan biologie in plaats van chemie: we kiezen voor natuurlijke bestrijding en bemesting” 

Moermanlilium maakt bijna uitsluitend gebruik van natuurlijke mest en bestrijdingsmiddelen. Zo wordt onkruid gewied door kippen, worden plagen verjaagd (of opgegeten) door insecten en worden muizen gevangen door katten. 

natuurlijke bestrijding kip | moerman lelies

Lelies in je vaas: zo verzorg je ze

Heb je lelies in huis gehaald? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bekijk alle tips en tricks met betrekking tot de verzorging van lelies in je vaas

meer weten over de lelie of andere snijbloemen?

Kleuren, geuren, vormen, betekenissen: kun je geen genoeg krijgen van de lelie en ben je benieuwd naar haar symboliek? Of wil je weten hoe je de lelie als tuinplant verzorgt? Bekijk de uitgebreide bloemengids van de lelie en ontdek alles wat je wilt weten over deze populaire snijbloem en tuinplant. Ook leuk: neem eens een kijkje in de kas van LG Flowers, waar je alles ontdekt over de kleurrijke gerbera

roze lelie | moerman lilium | lelies