DIY: bloemenvaas met gatendeksel

Verras een geliefde met geluk op een steeltje
Geschatte leestijd: 3 minuten

Met vrolijk gekleurde bloemen in glazen vaasjes verras je jouw geliefde(n) met geluk op een steeltje. Ook fijn: dit simpele DIY-project is geschikt voor jong en oud.

diy grootouderdag gerbera's
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste bloemen inspiratie

Het positieve effect van bloemen

Bloemen maken je blij. Ze zorgen voor een oprechte glimlach! Maar er is meer. Onderzoek onder senioren toont aan dat bloemen depressieve klachten verminderen, het geluksgevoel verhogen, het geheugen stimuleren en sociale contacten bevorderen. Bloemen zijn dus een mooi én zinvol cadeau!  

Geef bloemen een gla(n)srol

Bloemen bezorgen je een goed gevoel, maar vrolijk gekleurde bloemen, zoals gerbera’s, doen daar nog een schepje bovenop. Kun je ook niet wachten om aan de slag te gaan met deze kleurrijke DIY? Snappen we! Ontdek hieronder de benodigdheden en het stappenplan. Oh, en wist je dat zo'n vrolijk vaasje ook wel een ikebana vaas, bloemverdeler of glasvaas met gatendeksel wordt genoemd? 

diy gerberas glazen vaasjes

Dit heb je nodig 

  • Bloemen in verschillende kleuren (gebruik het liefst bloemen met stevige, lange stelen, zoals gerbera's)
  • Twee glazen. Zorg ervoor dat het ene glas net wat breder is dan het andere. Het brede glas gebruik je om het dekseltje uit te steken. Het kleinere glas wordt je vaas, daar leg je het dekseltje uiteindelijk op. Voor het uitsteken kun je ook een ringvorm gebruiken die iets breder is dan het glas waar de bloemen in komen te staan.
  • Zelfdrogende klei of zoutdeeg (of de ingrediënten om het zoutdeeg zelf te maken: bloem, (zonnebloem)olie, water en zout). 
  • Deegroller (of een andere rol om het deeg plat te maken)
  • Scherp mesje
  • Bloem- en of bladblaadjes om het ‘dekseltje’ mee te versieren
  • Lijm
  • Eventueel: een kwastje 
diy gerbera's vaasjes

Zo maak je het

STAP 1

Maak het zoutdeeg (of de klei) plat met een deegroller. Zet een glas op z’n kop op het deeg. Kies daarvoor een glas dat groter is dan het glas dat je straks als vaasje wilt gebruiken (zodat je dekseltje straks niet in het glas valt). Druk de vorm uit met een ronde (uitdruk)vorm en maak vervolgens drie gaatjes in je dekseltje om straks je bloemstelen doorheen te kunnen steken. 

STAP 2

Laat je klei- of deegdekseltje drogen zoals aangegeven op de verpakking. Je kunt testen of je dekseltje droog genoeg is door er met een vork op te duwen. Als het dekseltje nog ‘veert’ dan moet je het nog wat langer laten drogen totdat het hard is.

STAP 3

Nu is het tijd om je dekseltje te versieren met bloem- en bladblaadjes! Lijm de blaadjes vast op de gewenste plek.

STAP 4

Vul het glas (je vaasje) voor ⅓ met water, steek de gerbera’s in de gaatjes van je ‘dekseltje’ en geef jouw vaasje cadeau aan je (groot)ouder(s) of andere geliefde(n)!

Tip: snijd de stelen van de gerbera's schuin af met een scherp mes. Zet je gevulde vaasje niet in de buurt van een verwarming, de fruitschaal of op de tocht, dan gaan de bloemen langer mee! 

Meer (cadeau) inspiratie

Kun je nog wel wat meer cadeau-inspiratie gebruiken met bloemen? Laat je dan eens inspireren door deze zelfgemaakte vazen, of ga aan de slag met een floraal kunstwerk op glasWe wensen je veel DIY-plezier! Deel je het eindresultaat met ons op Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatbloemendoen? 

gerbera's in ikebana vaas