Zo komt de Alstroemeria aan haar naam

Iedere bloem een eigen wetenschappelijke naam

Overal ter wereld genieten mensen van bloemen en planten. Het zijn dezelfde bloemen en planten, maar toch hebben ze in ieder land in de volksmond een andere naam. Lastig wanneer je er samen over wilt praten! Gelukkig was er ene Carl Linnaeus. Hij bedacht een systeem om de vele soorten bloemen en planten een wetenschappelijke naam te geven. Dankzij hem gebruiken we nu over de gehele wereld dezelfde namen, zo ook voor de Alstroemeria.

Een binominaal systeem

Carl Linnaeus werd in 1707 in Zweden geboren. Zijn vader was predikant en hoopte natuurlijk dat zijn zoon hem op zou volgen. Linnaeus had echter hele andere plannen. Hij was veel meer in bloemen en planten geïnteresseerd en ging geneeskunde studeren (in die tijd was botanie namelijk een onderdeel van de geneeskunde). Linnaeus viel als student al snel op: hij legde de botanische tuin van de universiteit opnieuw aan, publiceerde toonaangevende geschriften en gaf medische studenten colleges over planten. Hij schopte het tot hoogleraar en eenmaal in die rol besloot Linnaeus een nieuw, duidelijk classificatiesysteem te bedenken voor bloemen en planten. Hij gaf ze daarbij twee namen volgens een vast systeem. De eerste naam was de geslachtsnaam en de tweede naam de soortnaam. Zo ontstond het zogenaamde binominale systeem.

9000 soorten

In 1753 publiceerde Carl Linnaeus de Species Plantarum. In dit unieke boek beschreef hij alle op dat moment bekende plantensoorten. Het binominale systeem van Linnaeus was een succes en werd onmiddellijk overgenomen. Dit systeem is nog steeds de basis van de naamgeving van bloemen en planten. Linnaeus benoemde en classificeerde gedurende zijn leven zo'n 9000 soorten bloemen en planten.

De naam van de Alstroemeria

Hoe zoiets dan in zijn werk ging? Neem de Alstroemeria: deze werd hoog in de bergen ontdekt door de Zweed Carl Astroemer. Mensen als Alstroemer vertelden hun ontdekking door aan Carl Linnaeus en voorzagen hem van belangrijke informatie. Zij werden door hem vaak bedankt voor hun hulp door een vernoeming van een bloem of plant. In dit geval kreeg de door Carl Astroemer ontdekte bloem dus de naam Alstroemeria.

Overigens kun je nog steeds zien welke bloemen en planten hun naam van Linnaeus hebben gekregen. Deze zijn nog altijd herkenbaar aan de auteursaanduiding 'L.' (van Linnaeus) achter de botanische naam. Carl Linnaeus is de enige auteur wiens naam tot slechts één letter wordt afgekort.