Van Gerber naar Gerbera

Zo kwam de gerbera aan haar naam

Fleur, Madelief of Roos: we houden van bloemennamen voor kinderen. Maar wist je dat bloemennamen soms ook van mensen komen? Gerbera bijvoorbeeld, aangenaam.

gerbera mooiwatbloemendoen.nl
De gerbera werd vernoemd naar de arts Traugott Gerber

Ontdekkingsreizigers, bloemen en planten

Nieuwsgierigheid is van alle tijd, dit leidde er vanaf de vijftiende eeuw toe dat stoere kerels de wereldzeeën over voeren. Om vervolgens in ‘nieuwe‘ landen allerlei exotische bloemen en planten te ontdekken. Die bloemen en planten gaven ze dan een naam en ze namen ze mee terug op de boot, terug naar huis.

Zo kwam de gerbera aan haar naam

Naast ontdekkingsreizigers gingen ook steeds vaker plantkundigen mee op de boot. Zo ook Jan Frederik Gronovius (1690- 1762), burgemeester van Leiden en curator van de universiteit. Als amateur-botanicus was hij specialist in Noord-Amerikaanse planten, maar maakte ook een uitstapje naar Zuid-Afrika. Daar stuitte Gronovius op de vrolijke gerbera, toen nog zonder naam. Hij vernoemde deze bloem naar de Duitse arts Traugott Gerber en de gerbera was gedoopt.

Wie was Traugott Gerber?

Maar wie was die Gerber eigenlijk? De arts Traugott Gerber (1710-1743) hoefde niet bang te zijn voor verveling. Hij was arts in Moskou, gaf daar college op de universiteit en was directeur van de oudste botanische tuin in Rusland. Ook ondernam hij expedities binnen Rusland om medicinale planten en kruiden te vinden. Hij overleed jong en liet een prangende vraag achter, die nog steeds niet is beantwoord: waarom vernoemde Gronovius de gerbera nou juist naar hem?

Misschien komen we er nooit achter, maar ondanks dit mysterie heeft de gerbera, eeuwen later en over de hele wereld, een grote schare fans.