Must-read: boeken en kaartendeck over floriografie

De juiste bloem op het juiste moment
Geschatte leestijd: 3 minuten

In het artikel Zeg het met bloemen noemen we een handvol bloemen die een specifieke en bijzondere symboliek kennen. Maar het bloemenrijk is nog veel rijker aan diepgaande betekenis ontstaan vanuit historie, vertellingen en folklore. Benieuwd naar alle verborgen betekenissen? Er zijn tal van boeken die op prachtige wijze inzoomen op florale symboliek. Dit zijn een paar van onze favoriete gidsen:

Floriografie boek cover | mooiwatbloemendoen.nl

Boek: Floriography van Sally Coulthard

Volgens Sally Coulthard kunnen bloemen praten. Rode rozen zeggen 'ik hou van je', witte lelies condoleren ons en klaprozen nodigen ons uit om te gedenken. Al duizenden jaren gebruiken mensen bloemen als taal, een afkorting voor emoties en betekenissen. In haar boek werpt ze een fascinerende kijk op floriografie en laat ze zien hoe we deze geheime taal nog steeds over de hele wereld gebruiken. Ze duikt in de betekenissen van bloemen en waar ze vandaan komen, of het nu oude mythologie of heggenfolklore is. Met 50 geliefde bloemen en planten, van pioenrozen tot siererwten, klimop tot irissen, is Floriography een prachtig geïllustreerde gids die de lezer meeneemt op een intrigerende reis door de geschiedenis, legende, antropologie en literatuur van bloemen, en laat zien hoe de moderne samenleving nog steeds vertrouwt op de betekenis van bloemen. Van de Chinese lotusbloem tot het Keltische klokje, de mythe, magie en taal van bloemen bloeit vandaag nog steeds.

Boek: Floriography van Jessica Roux

Een charmante, prachtig geïllustreerde botanische encyclopedie voor je favoriete romantische, inner heks, aanstaande bruid of vriend met groene vingers. Het boek is een gids voor de historische gebruiken en geheime betekenissen achter een indrukwekkende reeks bloemen en kruiden. Het boek onderzoekt de gecodeerde betekenissen die verband houden met verschillende bloemen, van bloemen voor een minnaar tot bloemen voor een vijand. De taal van bloemen werd historisch gebruikt als een middel voor geheime communicatie. Het steeg in populariteit in de 19e eeuw, vooral in Victoriaans Engeland. Mysterieus en speels, de taal van bloemen heeft wortels in alle aspecten. Van de kenmerken van de plant tot zijn aanwezigheid in folklore en geschiedenis: dit boek, geïllustreerd door de populaire kunstenaar Jessica Roux, is een prachtig pronkstuk, gespreksaanzet of geschenk.

Boek: A Victorian Flower Dictionary

Narcissen duiden op een nieuw begin, madeliefjes op onschuld. Seringen betekenen de eerste emoties van liefde en maagdenpalm staat voor tedere herinnering. Vroege Victorianen gebruikten bloemen als een manier om hun gevoelens te delen; liefde of verdriet, jaloezie of toewijding. Nu genieten moderne romantici van een heropleving van deze vroegere gewoonte. Met uitbundige illustraties, een dubbel woordenboek van flora en betekenissen en suggesties voor het creëren van expressieve arrangementen. Dit boek is een perfect aandenken voor iedereen die ooit een boeket heeft gegeven of ontvangen en de betekenis of boodschap ervan op wilt zoeken.

Kaartendeck: Floriography

Van oranjebloesem voor onschuld tot gele rozen voor ontrouw, bloemen worden al duizenden jaren gebruikt om boodschappen over te brengen. Met Floriography kun je ze gebruiken om geheime codes door te geven en verborgen gevoelens te ontdekken. Bovendien weet je dat je nooit een ranonkel aan je moeder of orchideeën aan je baas moet geven! Naast hun betekenis onderzoeken deze 50 geïllustreerde kaarten de betekenis van bloemen in de geschiedenis, popcultuur en kunst. Plus, dit kaartendeck is mooi genoeg om in te lijsten!

Bloemen om te delen

Geef je favoriete symboliek weg in een hartverwarmend boeket of bekijk bloemen die passend zijn om te geven in moeilijke situaties. Deel jouw bloemengeluk met de hashtags #mooiwatbloemendoen en #wehebbenmeerbloemennodig op Instagram en Facebook.