Kijkje in de Keuken van Greendelicious

Hét kookatelier met eetbare bloemen

In Voorschoten staat een monumentale bollenschuur met een klein perceel grond. Hier worden geen snijbloemen gekweekt, maar eetbare bloemen, die vervolgens gebruikt worden voor het bereiden van bloemige gerechten in de Keuken van Greendelicious. Maak kennis met Natascha Boudewijn; de eigenaresse van de Keuken van Greendelicious. En culinair auteur (met twee kookboeken op haar naam), veggiechef, fotografe en columniste.

Natascha Boudewijn van Greendelicious

Vlijtig liesje

We kunnen dus gerust zeggen dat Natascha een vlijtig liesje is. Ze begon eens met tuinieren in haar eigen achtertuin. Toen de tuin steeds voller groeide, week ze uit naar een kleine kas. Daar startte ze een liefhebberskwekerij met eetbare bloemen, die goed gevonden werd door chef-koks en hobbykoks. Dankzij hard werken, ambitie en enthousiasme kon Natascha in mei 2014 een lang gekoesterde droom waarmaken. Ze combineerde haar talent voor tuinieren met haar culinaire kennis en opende De Keuken van Greendelicious: hét nieuwe kookatelier voor wie houdt van groenten, kruiden en eetbare bloemen. Ze wil mensen inspireren om te koken met seizoensgebonden producten en eetbare bloemen. Voorheen deed ze dit op haar blog. Nu geeft ze workshops, cursussen en organiseert ze proeverijen in haar atelier.

De Keuken van Greendelicious

De Keuken van Greendelicious

Koken met het seizoen

Natascha: "In De Keuken van Greendelicious laten wij ons inspireren door de keukens van streken waar van oudsher veel met seizoensgroenten en kruiden wordt gekookt, zoals de mediterrane landen. Bovendien kweken we in onze kleine stadsmoestuin, de urban kitchen garden, het hele jaar door bijzondere groenten, kruiden en ‘s zomers natuurlijk eetbare bloemen. We willen onze cursisten zo inspireren om thuis ook aan de slag te gaan, in alle jaargetijden”.

Eetbare bloemen Greendelicious

 

Paradijs op een perceel

De producten die Natascha gebruikt in haar atelier, verbouwt ze grotendeels zelf op een perceel in een stadse moestuin. Hier kweekt ze met ontzettend veel respect voor de natuur de mooiste eetbare bloemen, die uiteindelijk belanden op jouw bord. Spiek goed in de moestuin, want je kunt hier volop inspiratie opdoen voor jouw eigen tuin, terras of balkon.

Eetbare bloemen Greendelicious

Eetbare bloemen Greendelicious

Eetbare bloemen Greendelicious

Eetbare bloemen

Hieronder lichten we een aantal eetbare bloemen* voor je uit.

Blue Boy

Aan de knalblauwe korenbloem ‘Blue Boy’ zit op zich weinig smaak, maar het blauw van de bloemblaadjes is prachtig om salades en desserts mee te stylen!

Eetbare bloemen Greendelicious

Goudsbloem: armeluissaffraan

Kook gele goudsbloemen mee met je aardappelen en ze krijgen een intens gele kleur.

Greendelicious Mooiwatbloemendoen.nl

Johnny Jump Up

Deze eetbare viooltjes hebben een kaneelachtige, bloemige smaak. Lekker bij een High Tea sandwich of op cupcakes!

Eetbare bloemen Greendelicious

Workshop Koken met Eetbare Bloemen

In juli en augustus 2014 kon je een workshop Koken met Eetbare Bloemen volgen. Je kunt je inschrijven voor verschillende workshops via de website van De Keuken van Greendelicious. Ook leuk: naast workshops en cursussen, kun je hier ook terecht voor private dinners, bedrijfsuitjes en feestjes.

Let op!

En dan nog even dit: Niet alle bloemen zijn eetbaar, en sommige zijn zelfs giftig. Ook zijn bepaalde kruiden en bloemen schadelijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Als je er geen verstand van hebt, raadpleeg dan eerst een betrouwbare bron. Eetbare bloemen zijn namelijk op speciale wijze geproduceerd zodat deze geschikt zijn voor consumptie. De (snij)bloemen en planten die je in de winkel koopt zijn niet geschikt voor consumptie.