DIY: zomerse lavendelsorbet

IJsbloemen voor iedere gelegenheid

De zomer is een feestje. Laten we dat dan ook maar gelijk ijskoud vieren met prachtige paarse bloemen. De smakelijke variant natuurlijk. Deze zomer genieten we van sorbetijs met lavendel en witte chocolade. Lekker natafelend met vrienden. Of gewoon ontspannen een hele bak voor jezelf. Mmm.

Lavendelijs Mooiwatbloemendoen.nl

Benodigdheden

  • 250 ml volle melk

  • 250 ml room

  • lavendel van 12 eetbare lavendelbloemetjes* 

  • 6 eidooiers

  • 100 gram suiker

  • ongeveer 200 gram witte chocolade, in brokjes

 

Zo maak je sorbetijs met lavendel

Stap 1

Koop 12 eetbare lavendelbloemen. Haal de bloemblaadjes van de steel en leg 1/3 opzij voor de garnering.

Stap 2

Verhit de room in een pan en giet de melk en de bloemblaadjes erbij.

Stap 3

Breng het aan de kook en zet het vervolgens een uur op laag vuur.

Stap 4

Pak de eieren en scheid de dooiers van het eiwit. Voeg 100 gram suiker bij de dooiers en klop het geheel goed luchtig.

Stap 5

Haal de pan van het vuur en giet het dooier-suikermengsel rustig bij de lavendelmelk. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm alles rustig onder constant roeren. Het mag niet koken!

Stap 6

Blijf het mengsel rustig verwarmen totdat het zo dik is dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Giet het door een zeef in een bak die in de vriezer kan. Alle eventuele klontjes en blaadjes lavendel blijven zo achter.

Stap 7

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit elke 30 minuten totdat het ijs koud en dik begint te worden. Verkort de wachttijd dan tot 15-20 minuten. Afhankelijk van hoe koud je vriezer staat, zal je 6 à 7 keer moeten mixen voordat je ijs klaar is. Als je een ijsmachine hebt, is het allemaal een stuk makkelijker.

Stap 8

Garneer je ijs met brokjes witte chocolade en besprenkel het met zomerse lavendelbloempjes. Bon appétit

* Let op: zorg altijd dat je eetbare planten of bloemen gebruikt. Dit kun je overleggen met je bloemist. 

Bron: de basis van het recept van de lavendelijs is afkomstig van goddelijke-recepten.nl.