Día de Muertos

Vier het leven van gisteren en vandaag met kleurrijke bloemenrituelen

Meer levend dan ooit: de Dag van de Doden. Of eigenlijk “Dagen” van de Doden, omdat het twee dagen betreft: 1 november (Allerheiligen) en 2 november (Allerzielen). In Mexico vieren ze dan Día de Muertos*. Het is een herdenkingsdag voor overleden dierbaren, maar meer nog een feestdag om het leven te vieren. Nabestaanden staan stil bij de mooie eigenschappen van een overledene en de bijzondere momenten samen. Dit gebeurt rondom een altaar in huis, waarop hapjes, drankjes en de lievelingsbloem van de overledene staan. Bloemen nemen tijdens Día de Muertos een hele belangrijkere plek in: ze dienen om op allerlei manieren het leven van de overleden dierbaren te vieren.

Symboliek: vier het met bloemen

Bloemen leren ons over vergankelijkheid en zijn bij uitstek geschikt om het huidige moment te vieren. In al haar geuren en kleuren. Ze focussen onze aandacht op het mooie, kleurrijke én positieve in de wereld. Tijdens Día de Muertos komt de symboliek van bloemen meerdere keren terug: 

  • Bloemen (op een altaar) wijzen de zielen voor die dag de weg naar huis, door hun levendige kleur en geur. Voor een feestelijke, vreugdevolle hereniging tussen de doden en de levenden.
  • De Mexicanen geloven dat de geur van de bloemen de zielen een welkom gevoel zal geven.
  • De rijkversierde bloemige doodshoofden die je overal ziet symboliseren geluk.
  • De goudsbloem (Marigold flower) is het officiële embleem van deze Mexicaanse viering.

Herkomst: viering van de voorouders

Voor onder andere de Azteken en de Maya's was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Men stelde schedels tentoon tijdens rituelen, om de dood en wedergeboorte te symboliseren. 

Alles begint met een altaar

Día de Muertos is een mooie uitnodiging om op 1 en 2 november het leven van vandaag én gisteren te vieren. Daarom hebben we een kleurrijke serie “DIY de Muertos” voor je in het leven geroepen. Het begint met een altaartje; de plek in huis waaromheen het allemaal gebeurt. Als je iemand wilt herdenken is het een mooi gebaar een (tijdelijke) ‘sacred space’ te maken.

DIY's voor een uitbundige Día

Zie je Día de Muertos als een reden om het leven ten volle te vieren pak dan uit met een bloemenaltaar, halfface make-up, een krachtige bloemenkroon en een bloemenhoed voor de man.

UNESCO meesterwerk

Bijzondere rituelen en vieringen winnen hier meer en meer… zieltjes, zouden we bijna zeggen. En terecht dat dat zo is. De Dag van de Doden staat immers vermeld op de “Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid” van UNESCO. De Mexicanen hebben van een feestdag een officieel meesterwerk weten te maken. Met de bloemen als hun kleur. 

*Día de Muertos wordt ook wel Día de los Muertos genoemd