Día de los Muertos

Vier het leven van gisteren en vandaag met kleurrijke bloemenrituelen

Meer levend dan ooit: de Dag van de Doden. Of technisch gezien eigenlijk “Dagen” van de Doden, omdat het twee dagen betreft, namelijk 1 November (Allerheiligen) en 2 November (Allerzielen). In Mexico vieren ze dan Día de los Muertos. Als je dat heel bewust uitspreekt, kun je misschien stiekem een beetje voelen waar het over gaat. Het is een herdenkingsdag voor overleden dierbaren, maar nog meer nog een feestdag om het leven te vieren. Nabestaanden staan stil bij de mooie eigenschappen van een overledene en de bijzondere momenten samen. Dit gebeurt rondom een altaar in huis, waarop hapjes, drankjes en de lievelingsbloem van de overledene staan. Bloemen nemen tijdens Día de los Muertos een hele belangrijkere plek in: ze dienen om op allerlei manieren het leven van de overleden dierbaren te vieren.

Dia de los Muertos - Mooiwatbloemendoen.nl

Symboliek: vier het met bloemen

Bloemen leren ons over vergankelijkheid en zijn bij uitstek geschikt om het huidige moment te vieren. In al haar geuren en kleuren. Ze focussen onze aandacht op het mooie, kleurrijke én positieve in de wereld. De symboliek binnen Día de Los Muertos waar bloemen terugkomen :

  • Bloemen (op een altaar) wijzen de zielen voor die dag de weg naar huis, door hun levendige kleur en geur. Voor een feestelijke, vreugdevolle hereniging tussen de doden en de levenden.
  • De Mexicanen geloven dat de geur van de bloemen de zielen een welkom gevoel zal geven.
  • De rijkversierde bloemige doodshoofden die je overal ziet symboliseren geluk.
  • De goudsbloem (Marigold flower) is het officiële embleem van deze Mexicaanse viering.

Herkomst: viering van de voorouders

Voor onder andere de Azteken en de Maya's was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Men stelde schedels tentoon tijdens rituelen, niet alleen om de dood, maar juist ook wedergeboorte te symboliseren. 

Alles begint met een altaar

Día de los Muertos is een mooie uitnodiging om op 1 november het leven van vandaag én gisteren te vieren. Daarom hebben we een kleurrijke serie “DIY’s De Los Muertos” voor je in het leven geroepen. Alles begint met een altaartje; de plek in huis waarom heen het allemaal gebeurt. Zelfs als in je eentje in kleine intieme setting iemand wilt herdenken, is het een mooi gebaar een (tijdelijke) ‘sacred space’ te maken.

DIY's voor een uitbundige Día

Als je het als reden ziet om met al je vrienden het leven ten volle te vieren, mag het uitbundig, met een mobiel altaar die je gewoon met je meeneemt, halfface make-up, een een krachtige bloemenkroon en een bloemenhoed voor de man.

UNESCO Meesterwerk

Bijzondere rituelen en vieringen winnen hier meer en meer… zieltjes, zouden we bijna zeggen. En terecht dat dat zo is. De Dag van de Doden staat immers vermeld op de “Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid” van UNESCO. Die Mexicanen hebben van een feestdag een officieel meesterwerk weten te maken. Met de bloemen als hun kleur.