De taal van bloemen

Wat vertel jij met bloemen?

Met bloemen kun je van alles zeggen, ze hebben namelijk allerlei betekenissen. We noemen die taal van bloemen ook wel floriografie. Zo kun je verborgen boodschappen overbrengen, of wat minder geheimzinnig je liefde en waardering uiten.

Bloemen als boodschappers

Floriografie klinkt misschien wat geheimzinnig, maar dat is het niet. Denk maar aan rode rozen: iedereen weet dat die symbool staan voor de liefde. Maar er zijn nog veel meer bloemen met een boodschap. Zo kun je in een Moederdagboeket de volgende bloemen met betekenis stoppen:

Stiekem flirten met bloemen

Floriografie bestaat al eeuwen en was vooral populair in het negentiende-eeuwse Engeland. In deze Victoriaanse tijd draaide alles om zedigheid, dus openlijk flirten was er niet bij, en een WhatsApp met een hartjes-emoticon behoorde niet tot de mogelijkheden. Via bloemen kon je je geheime liefde toch van alles vertellen. Dat deed je dan met een tussie-mussie: een klein boeketje vol betekenis. Gelukkig waren er destijds genoeg bloemenwoordenboeken waarin de betekenissen van bloemen en kruiden stonden. Zo wist je dat gele tulpen ‘onze liefde is onmogelijk’ symboliseerden en Gardenia’s ‘geheime liefde’. Floriografie werd vroeger dus met name gebruikt om te flirten. Met de huidige kennis van de betekenis van bloemen - waar we je graag een handje bij helpen - kun je tegenwoordig natuurlijk elke gelegenheid aangrijpen om een boodschap met bloemen over te brengen. In onze bloemenwijzer lees je alles over de symboliek van de diverse bloemen.