De kimono, drager van chrysantensymboliek

Lang leve de bloemenkimono

De kimono is echt de comeback kid van de modetrends 2016. Overgewaaid uit Japan hoef je geen geisha te zijn om je in een kimono te hullen, je draagt de versimpelde versie lekker losjes met een spijkerbroek en sneakers. Toch barst het kledingstuk van de traditie, waarin de chrysant een subtiele bijrol speelt.

Kimono met chrysanten - Mooiwatbloemendoen.nl

De traditionele Japanse kimono

Hoewel de kimono in Japan allang geen alledaagse outfit meer is, maar vooral cultureel erfgoed, dragen vrouwen deze nog wel bij ceremonies en traditionele gebeurtenissen. Je trekt een kimono bijvoorbeeld aan voor je afstuderen, als je trouwt en tijdens de theeceremonie

Draagbare symboliek

Eigenlijk draag je daarbij niet alleen een pracht van een gewaad, maar vooral een berg aan symboliek. De kleur bijvoorbeeld, hoeft niet perse je lievelingstint te zijn. Rood staat voor geluk en behoedt kinderen voor het kwade, en zie je dus veel terugkomen in gebruikte stoffen.

Hallo chrysant!

Ook de chrysant kom je opvallend vaak tegen op traditionele kimono's, en heus niet als zomaar een leuk opfleurbloemetje. Chrysanten symboliseren namelijk een lang en gelukkig leven, iets wat je iedere draagster gunt. Dus als je nog twijfelt over de aankoop van de moderne versie: kijk eerst even goed naar de print. Chrysant aanwezig? Check!

Een nieuwe kimono kopen?

Je hebt nu vast de smaak te pakken, dat begrijpen we. Bij OldShanghaiOnline.com verkopen ze een 'kimono robe' bezaaid met chrysanten in een lange en een korte versie. Zo voel je je toch een beetje een geisha. Op sneakers.

Meer lezen over kimono's
 

  • Annie van Assche, Stefano Ember, Fashioning the Kimono. Dress and modernity in early 20th century Japan, Milaan 2005
  • Liza Dalby, Kimono. Fashioning Culture, 2001
  • Jill Liddell, The story of the Kimono, New York 1989
  • Paul van Riel, Kimono, Leiden 2001
  • Norio Yamanaka, The book of kimono, Tokyo 1982