Lelietje-van-dalen

Zuiverwitte parfumbloemetjes die ons wakker schudden voor de zomer

Uit de fijne klokjes van het lelietje-van-dalen komt geen geluid, maar een heerlijke zoete geur. Waarschijnlijk wil ze ons vertellen dat de zomer voor de deur staat. En dat we moeten gaan genieten. De bloemenstelen vol met zuiverwitte belletjes zijn dan ook erg geliefd in de parfumindustrie. Maar hou het bij kijken en ruiken, want dit onschuldig ogende bloemetje is namelijk giftig. 

Lily of the valley Funnyhowflowersdothat.co.uk

Kleuren en vormen

In mei en juni genieten we met volle teugen van dit verfijnde bloemetje. In de tuin als vaste plant of los in een vaasje vrolijkt ze ons op. Aan de licht gebogen stelen hangen soms wel twaalf klokvormige bloemklokjes. Ieder klokje heeft zes blaadjes die aan elkaar vastgegroeid zijn. Is wit te wit voor je? Dan kies je de cultivar met roze bloemetjes.

Iedere bloemsteel begint met twee breed-elliptische bladeren die enthousiast lijken te juichen en het vruchtje van dit parfumbloemetje is een rode bes. In de tuin heb je binnen een mum van tijd een meiklokjestapijtje. 

Symboliek van het lelietje-van-dalen

Dit bloemetje staat symbool voor absolute zuiverheid, prilheid, oprechtheid en discretie. Maar het belangrijkste: ze staat symbool voor geluk. Deze prachtige betekenis maakt het gelijk erg belangrijk om op 1 mei een bosje lelietjes-van-dalen te geven aan iemand die je liefhebt.

Deze geeftraditie is een oud Germaans gebruik: een ode aan Ostara, de godin van de aanstaande lente en het opkomende licht. Om deze belangrijke godin te eren gooiden de Germanen lelietjes-van-dalen in vreugdevuren. Dit was een teken van respect en om te laten zien dat ze in haar goddelijke waardigheid geloofden.

Een ander verhaal vertelt dat lelietjes-van-dalen zijn ontstaan uit de tranen van Maria, nadat ze het graf van haar zoon bezocht had.

Herkomst van het lelietje-van-dalen

Is het nu lelietje-VAN of lelietje-DER-dalen? Of Lillium convallium, Convallaria majalis of meibloem? Het goede nieuws: alles mag. De Latijnse naam was Lillium convallium. Nu is de Latijnse naam Convallaria majalis. Convallis betekent ‘dal’ en majalis betekent ‘van de maand mei’. Het schattige bloemetje hoort bij de leliefamilie, dus kreeg ze de soortnaam lelietje-der-dalen.

Het meibloempje heeft geen verre reis gemaakt, want ze komt oorspronkelijk al uit Europa. Oké, én uit de Kaukasus en West-Siberië. Had je vroeger een landgoed of kasteeltuin, dan mochten deze geurbommetjes niet ontbreken.